Försenad Nurejev-balett testar Kremls tolerans för vad Ryssland kallar "homosexuell propaganda"

Sovjetiska balettdansören Rudolf Nurejev Nurejev hoppade av till väst 1961 och blev en framstående dansör vid Royal Ballet i London. Senare var han direktör för Parisoperans balett. Nurejev avled i AIDS 1993. Hans homosexualitet hade fram till dess inte varit offentlig. Bild: Lehtikuva/Jorma Pouta

Bolsjojteaterns balett om den legendariske ryske balettdansaren Rudolf Nurejev testar Kremls tolerans för vad man kallar "homosexuell propaganda". På lördagen har den uppskjutna föreställningen premiär.

Baletten skulle ha haft premiär i somras, men ställdes in med kort varsel. Teaterledningen hävdade att uppsättningen helt enkelt inte var tillräckligt bra, men den statliga ryska nyhetsbyrån Tass citerade källor nära kulturdepartementet som sade att det fanns farhågor kring det homosexuella temat.

Regissören Kirill Serebrennikov sitter dessutom i husarrest sedan augusti, åtalad för förskingring av 9 miljoner kronor i statligt kulturstöd. Många menar dock att den verkliga anledningen bakom anklagelserna är att han är en obekväm person och att de styrande i Kreml velat urvattna hans produktion. På fredagens genrep meddelade Bolsjojteatern dock att Serebrennikovs frånvaro endast medfört mindre ändringar i baletten, som har fått 18-årsgräns.

Bild från pressvisningen om baletten om Nurejev. Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

2013 godkände det ryska parlamentet en kontroversiell lag som förbjuder "icke-traditionell" sexuell propaganda riktad mot minderåriga.

Rudolf Nurejev var solist vid Kirovbaletten under Sovjettiden men hoppade av under dramatiska former 1961 och började dansa i väst. Han blev snabbt en av världens absolut största dansstjärnor, och geniförklarades av både publik och kritiker. Hans förhållande med den danske dansaren Erik Bruhn är ett centralt element i baletten.

Nurejev avled i aids år 1993.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning