Forsberg: "Haft gott om tid att ladda"

Bild: TT

Den långa avstängningen efter det röda kortet gav ett trist och tidigt slut på ligasäsongen med Leipzig.Men inget ont som inte för något gott med sig. Emil Forsberg lade fokus på att få kroppen i bästa form till VM.– Jag har haft gott om tid på att ladda för vad som komma skall, säger han.

Yttermittfältaren har en något skakig och krokig säsong bakom sig i ett klubblag som inte kunde leva upp till succén från säsongen 2016-2017.

Då tog nykomlingen Bundesliga med storm.

På sin kant var Forsberg yrvädret som hittade vägar genom de flesta försvar med precisa passningar som gav mål.

Assistkungen, kallades han.

För många fronter

Men det kostar på att kämpa på flera olika fronter samtidigt och Leipzigs trupp var för tunn för att klara ligan, den inhemska cupen, Champions League och senare även Europa League.

För Forsberg handlade det också om att hantera en magmuskelskada som höll honom borta från spel rätt länge. Den är till stora delar historia nu, men för att inte riskera återfall håller sig Forsberg till ett speciellt tränings- och rehabiliteringsprogram.

TT: Du klarar tre 90-minutersmatcher på kort tid i VM?

– Det gör jag absolut.

Långt matchuppehåll

Forsberg missade de tre sista omgångarna i Bundesliga på grund av avstängningen han fick efter utvisningen mot Hoffenheim den 21 april. Om han spelar mot Danmark den 2 juni betyder det sex veckors matchuppehåll.

Bild: TT

– För mig har uppladdningen varit ganska optimal. Det är klart att det är bra att spela matcher, men för mig har det varit perfekt att kunna fokusera på kroppen.

Mindre sliten nu än efter förra säsongen?

– Jag vet inte. Det kan man spekulera om, men jag har fått några veckor på mig att förbereda mig och det känns positivt. Jag känner mig i grym form, är grymt laddad och motiverad inför VM.

Forsberg stannade på 21 ligamatcher, två mål och två assist. Förra säsongen svarade han för åtta mål och 22 målgivande passningar på 30 matcher. En klar skillnad – ändå säger han sig vara belåten med vad som kan ha varit hans sista säsong i klubben.

– Det har varit en bra säsong, mycket upp och ned för klubben, men det är ganska naturligt när man haft så många matcher och vi har ett ungt lag. Personligen har det varit en bra säsong, så jag är nöjd, säger han.

Ryktenas man

Redan förra sommaren var han ryktenas man och även under vinterns transferfönster spekulerades det kraftigt om ett förestående klubbyte. En kryptisk tweet i våras, där Forsberg tackade klubbens fans för allt, spädde på snacket om att han spelar någon annanstans till sensommaren.

Men någon annan framtid än den närmaste i Ryssland vill han inte prata om.

– Jag tänker bara på VM, allt annat lämnar jag till Hasan (Cetinkaya, agenten).

Känner du dig redo för ett klubbyte, ett steg upp?

– Absolut, men det är, som sagt, inget jag lägger fokus på nu. Det enda jag har i huvudet är vad som händer här och nu. Det är mitt första VM och jag lägger all kraft på det.

Det ryms en rejäl portion revanschlusta i Forsberg. Han lyckades inte leva upp till sina egna eller andras förväntningar i EM 2016.

– Jag åkte till EM med en grym känsla, vi hade grym uppladdning inför EM också, men sedan kan allt hända.

Lärde av EM TT: Drog du några personliga slutsatser av EM?

– Ja, absolut. Det tror jag varje spelare gjorde. Man lär sig av det.

TT: Vilka lärdomar tar du med dig till VM?

– Ganska många. Man får många erfarenheter, men det är kanske sånt man inte går ut och pratar om. Det är mer att man tar åt sig själv och vet vad man ska göra annorlunda nästa gång.

TT: Kan du nämna något?

– Nej, det känns onödigt. Jag vet vad som krävs och vad jag tar med mig på vägen.

Född: 23 oktober 1991.

Position: Mittfältare.

Klubb: Leipzig, Tyskland.

Tidigare klubbar: Gif Sundsvall, Malmö FF.

Landskamper/mål: 34/6.

Aktuell: Nyckelspelare i landslaget i VM. Har inte spelat en match sedan i april, men lade i stället tid på att bygga upp kroppen inför VM.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning