Försäljningen av svaga alkoholdrycker minskade – trots undantagstillståndet

Försäljningen av cider minskade med över nio procent i början av året. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Bryggeriförbundets ordförande säger att uppgifterna inte motsvarar det man befarat i den offentliga diskussionen.

Försäljningen av svaga alkoholdrycker som cider och öl minskade en aning under början av året, enligt Bryggeriförbundet. Försäljningen mellan januari och mars minskade med 2,4 procent i jämförelse med samma tidpunkt i fjol.

Försäljningen av cider minskade mest med hela 9 procent. Mineralvatten var däremot poppis bland finländarna och försäljningen ökade med över 5 procent. Också försäljningen av alkoholfri öl ökade ungefär lika mycket.

Försäljningen av svaga alkoholdrycker har minskat flera år i rad. En orsak är Finlands höga alkoholskatt.

Undantagstillståndet som trädde i kraft i mitten av mars hann inte påverka försäljningen särskilt mycket. Restaurangerna stängdes i slutet av månaden, men försäljningen försköts till partihandeln redan tidigare.

"Enligt våra uppgifter har konsumtionen inte ökat, vilket man befarat i den offentliga diskussionen", säger Riikka Pakarinen, ordförande för Bryggeriförbundet, i ett pressmeddelande.

Hon påminner dock om vikten av ett ansvarsfullt alkoholbruk som blir allt viktigare i undantagstillstånd när folk dricker hemma i stället för på baren.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning