Försäljningen av nybyggda bostäder ökar

Bild: KSF Media-arkiv/Kristoffer Åberg

Nya bostäder säljer bra nu, uppger fastighetsmäklarnas branschorganisation Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Försäljningen av nya bostäder ökade under perioden januari–juni jämfört med samma period i fjol. Försäljningen av gamla bostäder stod däremot och stampade.

Försäljningen av nya höghusbostäder ökade med knappt 20 procent från i fjol. Även försäljningen av nya enfamiljshus gick upp. Däremot minskade försäljningen av radhuslägenheter.

– Försäljningen av nybyggda bostäder har fortsatt att öka med den kraftigaste tillväxten verkar plana ut, säger vd:n Jukka Malila.

– Konsumenternas förtroende för ekonomin, den ökade sysselsättningen, inflyttningen till städerna och den fortsatt låga räntenivån har skapat grunden för en tilltagande handel med bostäder.

Bostadshandeln pekar uppåt särskilt i de stora städerna. Samtidigt stagnerade försäljningen av äldre bostäder. Försäljningen av gamla radhusbostäder minskade med 4,5 procent. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning