Försäljningen av nybyggda bostäder ökar

Bild: KSF Media-arkiv/Kristoffer Åberg

Nya bostäder säljer bra nu, uppger fastighetsmäklarnas branschorganisation Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Försäljningen av nya bostäder ökade under perioden januari–juni jämfört med samma period i fjol. Försäljningen av gamla bostäder stod däremot och stampade.

Försäljningen av nya höghusbostäder ökade med knappt 20 procent från i fjol. Även försäljningen av nya enfamiljshus gick upp. Däremot minskade försäljningen av radhuslägenheter.

– Försäljningen av nybyggda bostäder har fortsatt att öka med den kraftigaste tillväxten verkar plana ut, säger vd:n Jukka Malila.

– Konsumenternas förtroende för ekonomin, den ökade sysselsättningen, inflyttningen till städerna och den fortsatt låga räntenivån har skapat grunden för en tilltagande handel med bostäder.

Bostadshandeln pekar uppåt särskilt i de stora städerna. Samtidigt stagnerade försäljningen av äldre bostäder. Försäljningen av gamla radhusbostäder minskade med 4,5 procent. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning