Förre F1-bossen prisar president Putin

Den ryske presidenten har en stor beundrare i den forne formel 1-bossen Ecclestone. Bild: Tiziana Fabi/Lehtikuva-AFP

– Jag skulle ta en kula och offra mitt liv för Vladimir Putin, säger Bernie Ecclestone i en intervju med den engelska tidningen Times.

– Om någon hade en kulspruta och vill skjuta Putin skulle jag kasta mig framför honom för han är en bra människa. Han har inte gjort något som inte har fört med sig något gott för människor, säger den förre formel 1-chefen Ecclestone.

Invasionen av Krim?

– Han vill återföra det som hör till Ryssland.

Och sedan lägger han till något som han sagt tidigare och fått mycket kritik för.

– Jag skulle gärna se att han styrde Europa för vi har ju ingen ledare. Sämre kan det inte bli och Putin säger alltid vad han kommer att göra.

Många gånger har Mr E, som han kallas för, sagt att han gillar diktatorer men inte demokrati. Adolf Hitler beundrar han för han enligt Ecclestone fick saker och ting uträttade. Donald Trump är också en av hans favoriter bland dagens kontroversiella politiker.

– Man behöver en diktator för han kan säga att så vill jag göra det. I en demokrati blir allt bara urvattnat.

Mr E fick också frågan om attentatförsöket på dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia. Bägge överlevde.

– Det har inget med Putin att göra för han är för upptagen för att lägga sig i något sådant. Dessutom är det hela ett påhitt av sagoberättare.

Har 88-åringen fått lite underliga och förvirrande tankegångar eller sitter han hemma i Gstaad och skrattar för att han ännu en gång lyckats få de stora rubrikerna?

När han var F1-boss var han mycket populär bland journalisterna för han alltid stannade och svarade på frågor. Ibland blev svaren kontroversiella och sällan politiskt korrekta.

Oavsett vad han svarade blev det alltid rubriker och ofta på tidningarnas första sida.

Frågan är dock om Ecclestone den här gången gått för långt för resten av svaren gör att man måste svara ja.

– Om jag bara har tre månader kvar att leva skulle jag köpa en pistol och skjuta ett par människor, som inte skulle vara här.

Namn?

– Det ändras hela tiden. Alla möjliga människor och jag skulle göra världen en tjänst.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning