Förre antidopningschefen: "IOK har misslyckats"

Före detta Wada-chefen Dick Pound är starkt kritisk till IOK:s hantering av den ryska dopningsskandalen. Bild: EPA/SVEN HOPPE

Dick Pound, före detta chef för Internationella antidopningsbyrån, Wada, riktar svidande kritik mot IOK:s hantering av den ryska dopningshärvan.– IOK har inte bara misslyckats med att skydda rena idrottare, utan har även möjliggjort för fuskande idrottare att segra över de rena, säger Pound.

Det var under IOK:s session i sydkoreanska Gangneung som den förre Wada-chefen gick till en hård attack mot hur IOK har hanterat den ryska, statsstödda dopningshärvan och dess följder.

– Det har varit mycket snack men desto mindre verkstad, säger Dick Pound, som menar att IOK misslyckats rejält på flera punkter i hanteringen av fallet.

– I mångas ögon tror jag att IOK inte bara misslyckats med att skydda rena idrottare, utan har även möjliggjort för fuskande idrottare att segra över de rena och allmänheten har som jag ser det inte längre något förtroende för att deras intressen skyddas. Allmänheten och de aktiva har tappat förtroende för oss och med allt respekt tror jag inte vi kan prata oss ur det här problemet.

"Lämnats ensamma"

Pound var även kritisk till IOK:s bristande hjälp till visselblåsarna som var med och nystade upp den stora dopningsskandalen.

– De har fått klara sig själva och inte fått något som helst skydd från den olympiska rörelsen. Enligt min uppfattning har mer uppmärksamhet lagts på att få ryska idrottare till Pyeongchang än att agera mot Rysslands beteende.

Majoriteten av de på plats för konferensen höll dock inte med Pound. Enbart Pound och britten Adam Pengilly valde att inte rösta för fortsatt förtroende för IOK:s roll att utreda den ryska härvan.

"Inte om politik"

En härva som kan bli desto svårare att hantera inom snar framtid, med enbart tre dagar kvar till invigningen av OS. Detta då ytterligare 32 ryska utövare har överklagat sina OS-avstängningar till Idrottens skiljedomstol, Cas, för att få delta i spelen. Detta efter att IOK så sent som under måndagen sagt nej till de 13, tidigare livstidsavstängda ryska atleter, som efter att ha friats i Cas ansökte om ackreditering för årets OS.

– Vi har problem, säger Pound och fortsätter:

– Det här handlar inte om politik. Det här handlar om hur vi bemöter attacker på den olympiska rörelsens kärnvärden från ett land som frivilligt gått med på att respektera dessa värden – och sedan försökte förstöra dem.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning