Förorternas tid är förbi – många vill bo centralt

Under 2000-talet har fler bostäder byggts i Finland än i Sverige. Bild: SPT/Ari Sundberg

Städerna fortsätter att fyllas men man flyttar inte lika ofta inom staden, skriver Finlands hypoteksförening Hypo i ett pressmeddelande.

Enligt föreningens färska översikt flyttar många till en ny kommun. Det här beror delvis på att det i dag är enkelt att bekanta sig med lägenheter före köpet. På nätet finns ofta videor och 3D-bilder på både lägenheter och omgivningen.

Under de senaste åren har många finländare flyttat till förorter nära tågstationer. Nu verkar trenden ha vänt och fler flyttar igen till större städer. Nya hus blir färdiga i rasande takt och för tillfället finns det inte tillräckligt många köpare och hyresgäster för alla. Därför kan nya hus stå tomma en tid.

Enligt Hypo finns det ändå en stor efterfrågan på hem, men en del planerade skyskrapor och stora byggen kan bli ogjorda.

Dubbelt så dyrt att bo i centrum

Trots ekonomiskt goda tider växer bostadsmarknaden förvånansvärt långsamt. Det här beror bland annat på att färre bebisar föds och pensionärer sällan flyttar. Dessutom investerar alltfler i lägenheter. Sedan finanskrisen har andelen investeringslägenheter stigit med 40 procent medan andelen personer som köper sin första lägenhet sjunkit med 35 procent.

I städerna vill finländare bo centralt. I till exempel Helsingfors är efterfrågan störst på lägenheter som är tre kilometer från järnvägsstationen. En orsak är att få unga stadsbor har körkort. I Helsingfors har endast en tredjedel av personer under 18 år körkort. I hela landet har över hälften av de unga körkort.

Den stora efterfrågan på lägenheter i centrum syns också i priserna. I Helsingfors, Tammerfors och Åbo är det dubbelt så dyrt att köpa lägenhet inne i centrum än lite utanför.

Hypo förutspår att lägenheternas priser stiger med 1,1 procent i år och med 1 procent nästa år. I huvudstadsregionen väntas priserna stiga med 2,5 procent i år och under nästa år.

Allt fler väljer att bo på hyra, men i första hand på grund av omständigheter. En stor del av befolkningen vill fortfarande äga sitt eget hem. Bild: SPT/Ari Sundberg

I Helsingfors, Tammerfors och Åbo är det dubbelt så dyrt att köpa lägenhet inne i centrum än lite utanför. Eira hör till den dyraste stadsdelen i Helsingfors. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning