Föroreningarna i London är en "folkhälsokris”

Föroreningarna i London orsakar lungcancer och kan ge barn astma, varnar organisationen British Lung Foundation. Enligt den måste krisen få en lösning nu.

– Luftföroreningen i London är inte bara olaglig och farlig, det här är en folkhälsokris, säger Pauline Castres på the British Lung Foundation.

Den brittiska huvudstaden överskrider regelbundet både EU:s gränser för föroreningar och Världshälsoorganisationens WHO:s rekommendationer för partiklar. I fjol ställdes Storbritannien inför EU-domstolen eftersom landet inte tacklat problemen med de olagligt höga nivåerna av kvävedioxid.

– Föroreningarna förvärrar inte bara existerande lungproblem, vi har nu bevis för att de kan orsaka astma hos barn och leda till lungcancer hos annars friska personer, säger Castres.

Hon tillägger att föroreningarna drabbar barnen i staden särskilt hårt eftersom deras lungor fortfarande utvecklas, men också på grund av att barnens längd gör att de andas in mer utsläpp. Trots de stora problemen är långt ifrån alla medvetna om farorna.

– Vi brukar jämföra det med smutsigt vatten. Om dricksvattnet var brunt och förorenat skulle det vara en skandal, men eftersom föroreningarna är osynliga oroar sig folk inte.

Enligt Castres har dock den politiska viljan att tackla problemen ökat. Särskilt i London där borgmästaren Sadiq Khan har lovat att få bukt med föroreningarna.

– London är mycket förorenad, men staden har tur. Den har en stor budget för att tackla problemen. Städer som Birmingham och Manchester är också förorenade, men har inte samma resurser.

Hon hoppas att föroreningarna ska prioriteras trots turbulensen kring brexit.

– Vi behöver en förbättring nu. Föroreningarna orsakar barnens lungor oåterkallelig skada.

Välj att gå eller cykla längs lugnare vägar där det inte finns mycket trafik, säger Pauline Castres på the British Lung Foundation.

Håll dig till trottoarkanten som ligger längst bort från gatan. Det kan minska hur mycket avgaser du andas in med en tredjedel.

Tänk på att du andas in avgaser också i bilen, speciellt om du sitter fast i trafiken.

Följ med rapporterna om föroreningsnivåer, undvik att träna eller cykla i centrala områden då nivåerna är höga.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning