Förorenat vatten bakom magsjukeepidemi i Nousis

Bild: Lehtikuva/Lauri Tuisku

Orsaken bakom magsjukeepidemin i Nousis misstänks vara förorenat vattenledningsvatten. Myndigheterna uppmanar invånarna att koka dricks- och matlagningsvatten.

Myndigheterna har upptäckt sjukdomsframkallande bakterier i ett vattenprov i ett privathushåll i Nousis i Egentliga Finland. På grund av upptäckten har det lokala vattenbolaget Nousiaisten Vesi inlett rengöringen av vattenledningsnätet.

En magsjukeepidemi utbröt i Nousis under veckan. Invånare i Nousis har rapporterat att vattenledningsvattnet sett grumligt ut. Tiotals personer har insjuknat.

Myndigheterna tog vattenprov på olika håll i vattenledningsnätet på fredagen. Proverna från vattentagen var rena.

Myndigheterna misstänker att orsaken till epidemin åtminstone delvis är vattenledningsvattnet. På grund av misstankarna uppmanar myndigheterna Nousisborna att koka allt mat- och dricksvatten eller använda flaskvatten. Även tandtvättningsvatten bör kokas.

Nya prover tas på måndag och då fattas beslut om ytterligare rengöring och spolning av vattenledningarna.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39