Förorenat vatten bakom magsjukeepidemi i Nousis

Bild: Lehtikuva/Lauri Tuisku

Orsaken bakom magsjukeepidemin i Nousis misstänks vara förorenat vattenledningsvatten. Myndigheterna uppmanar invånarna att koka dricks- och matlagningsvatten.

Myndigheterna har upptäckt sjukdomsframkallande bakterier i ett vattenprov i ett privathushåll i Nousis i Egentliga Finland. På grund av upptäckten har det lokala vattenbolaget Nousiaisten Vesi inlett rengöringen av vattenledningsnätet.

En magsjukeepidemi utbröt i Nousis under veckan. Invånare i Nousis har rapporterat att vattenledningsvattnet sett grumligt ut. Tiotals personer har insjuknat.

Myndigheterna tog vattenprov på olika håll i vattenledningsnätet på fredagen. Proverna från vattentagen var rena.

Myndigheterna misstänker att orsaken till epidemin åtminstone delvis är vattenledningsvattnet. På grund av misstankarna uppmanar myndigheterna Nousisborna att koka allt mat- och dricksvatten eller använda flaskvatten. Även tandtvättningsvatten bör kokas.

Nya prover tas på måndag och då fattas beslut om ytterligare rengöring och spolning av vattenledningarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning