Forna fiender blir brickor i USA:s och Kinas maktspel

Varmt välkommen. Många vietnameser väntade i timtal för att få en skymt av president Barack Obama. Här utför jadepagodan i Ho Chi Minh. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

President Barack Obamas tionde resa till Asien visar klart att han prioriterar området högt. Men de mindre länderna i området är oroliga. Kommer hans efterföljare att fortsätta skydda dem mot Kinas växande inflytande?

Obama beträder inte minerad, men nog bombad mark, när han på fredag som första amerikanska president besöker Hiroshima, den japanska staden som atombombades under det andra världskrigets sista dagar.

Han kommer inte att be om ursäkt för det beslut en annan amerikansk president fattade för snart 71 år sedan, det har hans rådgivare gjort klart redan innan besöket. Däremot kommer han nog att tala om det pris de civila får betala när stater krigar.

Före besöket i Japan har Obama besökt en annan asiatisk stat som USA länge låg i krig med, Vietnam. Där inledde han med att upphäva det vapenembargo som har varit i kraft alltsedan Vietnamkriget avslutades 1975.

Att kommuniststaten och den forna fienden nu hör till dem som får välja och vraka från de amerikanska vapenarsenalerna är inte bara en bilateral fråga. I alla högsta grad handlar det också om att sända en signal till Kina, stormakten som utmanar USA:s herravälde på världshaven. Det är det tionde besöket som Obama gör till Asien som president och avsikten har varit helt klar, att ombalansera USA:s utrikespolitiska intressen. För en president som tillbringade sina ungdomsår i Indonesien och annars också har en globaliserad syn på världen är det inget konstigt.

Men frågan är hur hans efterträdare kommer att förhålla sig? Den sannolika republikanska kandidaten Donald Trump har inte alls samma syn på världen och ser kanske inte alls vikten av att backa upp de små asiatiska staterna mot Kinas ökande dominans. Demokraten Hillary Clinton har börjat bromsa när det gäller frihandelsavtalet TPP – även om hon som utrikesminister stödde det.

Det gör att många av länderna i regionen är oroliga för att det amerikanska stödet inte alls kan tas för givet – och att de måste hålla också andra optioner öppna.

Som Vietnam gör. Landet hör till alla dem som är inblandade i den komplicerade tvisten kring öarna i Sydkinesiska havet där Kina allt kraftigare höjer rösten för att landets anspråk på öarna ska godkännas. Vietnam, Filippinerna, Taiwan, Malaysia och Brunei gör också alla anspråk på vissa av öarna och är inte alls redo att ge upp.

Men trots att Vietnam sannolikt kommer att utnyttja möjligheten att köpa amerikanska vapen har landet inget intresse av att binda sig vid den västliga stormakten på samma sätt som Japan och Sydkorea har gjort. Också relationen till Kina hålls varm.

Diskussioner lär ska pågå om den amerikanska flottans möjligheter att få tillgång till djuphamnen Cam Ranh Bay i sydöstra Vietnam. Det handlar inte om att bygga en egen bas utan får en möjlighet att ta i land, tanka och träna trupper, på samma sätt som USA redan gör i Darwin i Australien och hoppas kunna få börja göra i Filippinerna.

Forna fiender. Vietnam och USA var i krig mellan 1955 och 1975. De diplomatiska relationerna knöts 1995 och i veckan blev barack Obama den tredje amerikanska presidenten att besöka landet. I bakgrunden revolutionsledaren Ho Chi Minh. Bild: EPA/KHAM NGUYEN

Kina har byggt ut mycket på öarna i Sydkinesiska havet under de senaste åren och till och med skapat nya konstgjorda öar. Det senaste byggprojektet är basketplaner.

I en lång intervju för tv-nätverket al-Jazira i slutet av förra veckan sade Kinas utrikesminister Wang Ji att det bara är naturligt att ett land försöker förbättra förhållandena på sina egna områden, utan att ens nämna tvisterna.

– Vi vill bara förbättra levnads- och arbetsförhållandena för personalen på öarna och reven, De hårda naturförhållandena – vindarna och regnen – gör sådana förbättringar absolut nödvändiga, sade Wang och listade förbättringar som också andra kan dra nytta av: fyrar, nödhamnar med sjukvård och meteorologiska stationer.

Han anklagade USA för att vara den aggressiva parten, den som militariserar och destabiliserar området.

Den amerikanska synen på saken är förstås den omvända, där är man rädd för att Kinas ökande dominans kommer att leda till att navigeringsfriheten på världens hav hotas.

Den kinesisk-amerikanska kampen om dominans har också fått en helt ny scen i Östafrika, i Djibouti. där Kina ska bygga sin första flottbas utanför sitt eget territorium. Basen ska ligga nära USA:s viktiga drönarbas i Afrika, en av de viktigaste komponenterna i det amerikanska kriget mot terrorismen på kontinenten.

Djibouti får såväl järnväg från basen till Etiopiens huvudstad Addis Abeba samt en uppgradering av landets hamnar värd flera miljoner. Kinesiska bolag och investerare står bakom satsningarna. Djibouti kan vara det första steget som för kampen om herraväldet från Asien till nya områden.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning