Formkurvan pekar uppåt för Pärmäkoski – tog säsongens bästa placering

Krista Pärmäkoski stod för en stark insats då hon var femma i Tour de Ski på tisdag. Bild: Joe Klamar / Lehtikuva

Krista Pärmäkoski tog säsongens bästa placering då hon åkte i mål som femma på 10 kilometer fritt i Tour de Ski.

Krista Pärmäkoski var tisdagens blåvita ljusglimt på Tour de Ski. Den finländska stjärnan slog till med säsongens bästa placering då hon slutade femma på 10 kilometer fritt i Toblach.

Tack vare den fina placeringen klättrade Pärmäkoski fyra placeringar i sammandraget där hon nu ligger på sjätteplats.

Pärmäkoski hade ett stigande tempo i tisdagens fristilslopp och åkte mycket starkt på det andra varvet. I mål var hon 31,3 sekunder bakom segrande Jessica Diggins från USA. Rosie Brennan såg till att det blev dubbelt amerikanskt i topp medan Ebba Andersson från Sverige slutade trea.

– Jag klarade inte riktigt av att åka i så högt tempo som jag ville i dag. Mot slutet åkte jag starkt men Diggins var ännu starkare. Men det var ett bra lopp av mig, säger Pärmäkoski till Yle Urheilu.

Johanna Matintalo var nästbästa finländare på 26:e plats medan Jasmi Joensuu var 34:e och Katri Lylynperä 50:e.

Diggins är i totalledning i Tour de Ski efgter halva touren. Brennan är tvåa och Sveriges Frida Karlsson trea.

Total rysk dominans

När Norge tackade nej till att köra Tour de Ski talade mycket för att Ryssland skulle dominera den klassiska längdtävlingen på herrsidan. På tisdagens fjärde etapp, 15 kilometer fri stil i italienska Toblach, blev det också rena rama ryska skidmästerskapen.

Storfavoriten Alexander Bolsjunov vann inte oväntat sitt tredje raka lopp i touren, och det var ryssar även på platserna två, tre, fyra, fem, sju och åtta. Vore det inte för fransmannen Maurice Manificat hade det varit Ryssland på de sju främsta placeringarna.

Denis Spitsov, 8,3 sekunder bakom, och Ivan Jakimusjkin, +13,9, gjorde Bolsjunov sällskap på pallen medan Alexej Tjerovtkin och Artem Maltsev fullbordade den ryska femlingen.

Finländarna hade som väntat inget att göra i tätkampen utan fick nöja sig med statistroller i loppet.

Markus Vuorela var bästa blåvita herråkare med sin 24:e plats medan Verneri Suhonen var 52:a, Juho Mikkonen var 56:e och Lauri Lepistö 61:a.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning