Formen är kanon – hur går skyttet?

Mera träning. Mari Laukkanens form ser lovande ut. Bild: Timo Heikkala

Mari Laukkanen har tränat mer än någonsin förut – men skyttet är alltjämt en gåta.– Jag kan inte lova någonting, säger hon med ett leende.

Mari Laukkanen gjorde sitt stora genombrott förra vintern då hon tog sina första segrar i världscupen i Oslo – i skidskytte-VM i Hochfilzen var hon sensationellt bara sekunder från en skrällmedalj. I skid-VM i Lahtis var hon åtta i sprintfinalen.

Det har aldrig varit någon diskussion om hennes potential. Hon hör till de snabbaste skidskyttarna i världen. Men ett par säsonger blev förstörda på grund av en mystisk virussjukdom och överträning. Nu ser allt bra ut.

– Det har blivit en hel del träning i sommar. En hel del. Mer än någonsin förut. Men det ser ut som att allt har hållits i balans, säger Laukkanen i en intervju med HBL.

Fysiken gått framåt

Träningssäsongen började inte särskilt bra, då Laukkanen drabbades av något slags bakterieinflammation i magen. Men efter att ha repat sig har det gått kanon – hon inledde snösäsongen med en klar seger i finska cupen i längdåkning i Vuokatti.

– Det ser ut som att den större träningsmängden har gett resultat, säger Laukkanen, som numera är bosatt i Österrike.

– Dagsformen har känts mycket svängig, men alla våra fystester har visat att jag är starkare än för ett år sedan. Det har man kunnat lita på, fast det inte alltid känts värst bra.

Hur går skyttet?

Laukkanen, 30, tvingades till och med minska lite på intensiteten inför säsongstarten för att hålla tillbaka toppformen. I säsongspremiären i Kontiolax var hon två gånger tvåa bakom Kaisa Mäkäräinen. Skyttet var inget vidare.

– Jag har kört mycket torrträning och balans för det stående skyttet, i synnerhet med tanke på de blåsiga förhållandena i Sydkorea. För det liggande skyttet har det blivit mera teknik och position, säger hon.

De två senaste säsongerna har Laukkanens träffsäkerhet från skyttevallen varit 77 procent. Det kan jämföras med att Kaisa Mäkäräinen haft 83 procent de senaste säsongerna, medan världscupettan Laura Dahlmeier hade 88 och 91 procent de två senaste säsongerna.

– Skyttet har gått framåt. Men tyvärr kan jag inte lova att det ger resultat i tävlingarna. Jag har fortfarande problem med att kunna utnyttja mitt kunnande när jag skjuter med hög puls. Den biten går inte heller att öva så mycket under sommaren.

Balansträning

Formen är bättre än förut. Men skyttet är alltså ett frågetecken, som alltid.

– Den större träningsvolymen märks i att fysiken nått en ny nivå. Detsamma går inte att säga om skyttet. Det återstår att se, säger Laukkanen.

– I princip finns det där. Jag lyckades några gånger förra säsongen också.

OS-värdorten Pyeongchang är bekant för Laukkanen från förr: hon gjorde sitt första senior-VM där 2009. Hon vet vad som väntar – ungefär, åtminstone.

– Vindarna är karaktäriska för Pyeongchang. Det går att förbereda sig lite med hjälp av balansträning. Banorna är ungefär likadana som förut. Det går att simulera dem på löpmatta, säger Laukkanen.

Joker i lagsprinten

I skid-VM var Laukkanen den bästa finländaren i sprint. Hon kan också bli aktuell för lagsprinten i Pyeongchang, där Finland har ett silver att försvara.

Lagsprinten avgörs med fri stil i OS. Det är inte en stark gren för finländarna, men för Laukkanen fungerar fristil förstås utmärkt.

– Lagsprinten intresserar, men uttagningarna sker i ett mycket sent skede. Jag behöver inte fundera över annat än att vara i bra form och skida där jag blir tillsagd att skida.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03