Formel 1-föraren Vettel åker tåg: "Man måste tänka på klimatet"

Sebastian Vettel försöker tänka klimatsmart. Bild: Andrej Isakovic/Lehtikuva-AFP

Sebastian Vettel, som har två barn med sin fru och ett tredje på väg, är mycket medveten om debatten kring klimatförändringen. Han tog tåget från sitt hem i Schweiz till Monza. När formel 1-cirkusen gästade Ungern hjälpte den fyrfaldige mästaren till att samla in plastflaskor och sa till alla i depån att inte slänga dem på marken.

MONZA

– Att undvika att flyga är inte så lätt i vårt arbete, förklarar han.

– Men jag gör vad jag kan för att leva mer miljövänligt och Monza är ju inte så långt borta från vårt hem.

– Det är de små sakerna man själv kan bidra med. Det finns så många människor på jorden och om alla gör lite är det otroligt mycket mer än om alla bara fortsätter att leva som de alltid gjort.

Sebastian vet att i formel 1 i vissa kretsar har ett dåligt rykte.

– Och när det sitter i huvudet är de svårt att ta bort det. Det viktigaste är ändå att man själv försöker göra en skillnad. Mycket har med samvetet att göra när det gäller framtiden och att man är medveten om att man inte bara gå förbi något som ligger på gatan utan stannar och plockar upp det.

Kan F1 göra mer för att göra fler människor uppmärksammade om klimatförändringen?

– F1 tävlar över hela världen och kan göra mycket mer. Jag tycker inte att det är tillräckligt att man bara säger hur effektiva motorerna är. F1 kan göra mycket mer och vara en förebild och föregå med gott exempel för jag anser att det är en synnerligen viktig fråga.

Vettel har också sagt att han tycker att 22 lopp, längsta säsongen någonsin, är för många. Sexton skulle räcka.

– Skulle också ge förarna möjligheten och friheten att göra andra saker. Egentligen har vi förare ingen anledning att klaga men för alla andra blir det mer mycket ansträngande. Framför allt för mekanikerna.

Lewis Hamilton, som för ett par år sedan ändrade sin kost till helt vegetarisk, håller med Vettel.

– Under den tid som Bernie Ecclestone var chef gjordes inte mycket. Sedan dess har mycket skett. När man kollar de gamla V8 och V10-motorerna har det blivit en stor skillnad. Med dagens motorer kör vi ett helt lopp med en tredjedel mindre bensin, förklarar han.

– Det är en rejäl förbättring men det finns absolut mer som vi kan göra. Alla borde minimera användandet av plast.

– Jag har tre plastflaskor framför mig, men jag öppnar inte dem. Men så gör någon annan det och så har vi mera skräp igen. Alla måste tänka till.

Ställningen i VM-serien efter 13/21 tävlingar:

1. Lewis Hamilton 268

2. Valtteri Bottas 203

3. Max Verstappen 181

4. Sebastian Vettel 169

5. Charles Leclerc 157

...

9. Kimi Räikkönen 31.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning