Förmedlare: Färre bostadsaffärer i mars

Fyra av fem företag som sysslar med bostadsförmedling hör till Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund, deras statistik täcker alltså inte hela marknaden.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Enligt branschens centralförbund såldes 13 procent färre gamla bostäder i mars i år jämfört med mars i fjol.

Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund KVKL:s statistik bygger på de affärer som förs in i förbundets webbtjänst av förmedlare och byggföretag. Jämförelsen omfattar Helsingfors, Esbo, Vanda, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahtis, Villmanstrand, Björneborg, Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Vasa.

Statistiken visar att 4 748 gamla bostäder såldes i mars, klart färre än i mars 2017. Även när det gäller nyproduktion var försäljningen mindre än samma period året innan.

I landets 13 största städer har bostädernas pris ökat 3 procent på årsnivå. Medelpriset för en kvadratmeter i huvudstadsregionen var 4 519 i mars, vilket är 4,5 procent mer än i mars i fjol. I Helsingfors var medelpriset 5 255 euro per kvadratmeter, hela 6 procent dyrare på årsnivå.

I hela landet var den genomsnittliga försäljningstiden för en bostad i ett flervåningshus 83 dagar, och för ett egnahemshus 129 dagar.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42