Förmedlare: Bostadshandeln mattades av i februari

Flervåningshus i Böle.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Enligt branschens centralförbund såldes 7,2 procent färre gamla bostäder i februari i år jämfört med samma tid i fjol.

I februari registreras en total minskning på 7,2 procent i antalet bostadsaffärer jämfört med februari i fjol, enligt Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund KVKL.

Försäljningen av lägenheter i flervåningshus minskade med 4,1 procent. Totalt såldes 4 547 gamla bostäder.

Även försäljningen av nyproduktion är lägre än under motsvarande period 2017, men fortfarande det dubbla jämfört med 2016.

Bostadspriserna fortsatte stiga i huvudstadsregionen i februari, enligt förbundet med 0,7 procent jämfört med januari. På årsnivå är ökningen 5,5 procent.

I de tio största städerna på annat håll i landet sjönk priserna med 0,7 procent i februari, jämfört med januari. På årsnivå har priset stigit 2,4 procent.

Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund KVKL:s statistik bygger på de affärer som förs in i förbundets webbtjänst av förmedlare och byggföretag.

Jämförelsen omfattar Helsingfors, Esbo, Vanda, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahtis, Villmanstrand, Björneborg, Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Vasa.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00