Matchsammandraget på video: Lejonen tände efter förlust mot Danmark – körde över Kanada

Finland visade att förlusten mot Danmark inte var mer än ett olycksfall i arbetet då laget körde över Kanada i lördagens VM-match i Herning.

Efter förlusten mot Danmark hade lejonen haft två dagar på sig att slicka såren och hitta tillbaka till sitt offensiva och positiva spel man haft i inledningen av VM.

Då Kanada stod för motståndet visade lejonen att man kan spela mot de allra bästa i turneringen. Det finländska laget hade hanterat sin första motgång på bästa tänkbara sätt då laget såg ut att ha fått extra energi av den snöpliga förlusten i onsdags.

Lönnlöven kom in i matchen med en något tveksam inställning och ett överraskande svagt spel och Finland utnyttjade läget direkt.

Mikko Rantanen öppnade målskyttet i matchen och efter att Kanada kvitterat såg Janne Pesonen till att lejonens igen tog ledningen. Rantanens andra för kvällen – fortfarande i första perioden – blev för mycket för den kanadensiska målvakten Curtis McElhinney som åkte till bytesbåset efter en misslyckad afton mellan stolparna.

Darcy Kuemper tog över i målet och såg ut att ge Kanada en bättre chans att utmana lejonen.

Men det var ett väldigt blekt och oinspirerat kanadensiskt lag på isen i Jyske Bank Boxen på lördagskvällen

I den andra perioden hade Finland full koll på spelet men lyckades inte utöka sin ledning trots några bra lägen.

I stället kom avgörandet i inledningen av den tredje perioden.

Eeli Tolvanen satte 4–1 efter 45.17 och bara 10 sekunder senare stod det 5–1 på tavlan efter att Teuvo Teräväinen nätat. Resten av matchen blev en transportsträcka för lagen.

Lejonen hade ändrat om i sina powerplayformationen inför matchen mot Kanada. I den första femman fanns bara anfallkare då Teuvo Teräväinen, Sebastian Aho, Mikael Granlund, Mikko Rantanen och Veli-Matti Savinainen styrde och ställde men en man mera på isen.

I den andra formationen spelade Eeli Tolvanen, Kasperi Kapanen, Janne Pesonen, Pekka Jormakka och Markus Nutivaara.

Finland imponerade stort i matchen mot Kanada och effektiviteten i målskyttet, som var sämre i förlustmatchen mot Danmark, var tillbaka.

Segern ger lejonen chans att ta hem gruppsegern om man vinner över Tyskland och USA i de avslutande gruppspelsmatcherna.

Resultat

VM

Kanada–Finland 1–5 (1–3, 0–0, 0–2)

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03