Förlust trots Matthews succéstart

Auston Matthews. Bild: Jana Chytilova/Freestyle Photo

Torontos Auston Matthews har haft stora förväntningar på sig inför premiärmatchen efter att ha blivit först draftad i hela NHL. Han höll – minst sagt – för trycket och levererade fyra mål under de två första perioderna.

Men det räckte inte. Matchen slutade med en 5–4-vinst till Ottawa.

Redan efter 8.21 satte Matthews matchens första mål. Sex minuter senare var han framme igen och gjorde lagets andra mål. Inget annat än en succéstart för nykomlingen.

Och 19-åringen från Arizona fortsatte i andra perioden då han gjorde två mål, det första redan efter en och en halv minut och ett i fjortonde minuten.

Matthews har tidigare bland annat spelat proffshockey i Schweiz och i World Cup för Nordamerika U23. Men NHL-debuten sticker ut, sade han inför matchen till nhl.com.

– Det är den första NHL-matchen så det är definitivt rätt spännande, jag är ganska angelägen om att äntligen komma igång.

Vid slutet av ordinarie matchtid var ställningen 4–4 trots Matthews insatser. Efter bara 37 sekunders övertidsspel satte Kyle Turris ett mål för motståndarlaget Ottawa, vilket blev hans andra i matchen.

Enligt NHL:s webbplats är Matthews den tredje spelaren i NHL-historien som stått för hattrick i sin NHL-debut som samtidigt varit säsongspremiär. Han blev dessutom den första spelaren som satt fyra mål i sin första NHL-match i modern tid.

Seger för St. Louis

Matchen mellan St. Louis och Chicago slutade med storvinst med 5–2 till St. Louis.

Efter andra perioden var ställningen lika, men tredje perioden började och slutade med St. Louis som gjorde ett mål redan efter 55 sekunder, och två i slutskedet av matchen.

St. Louis Vladimir Tarasenko gjorde två mål under matchen. Tarasenko assisterade även till ett mål som Paul Stastny satte i sista perioden.

NHL-säsongen körde igång i natt finsk tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning