Förlust för Jokerit i KHL-premiären – "Vi ska inte vara för kritiska"

Petri Kontiola och målvakten Antti Niemi debuterade i Jokerits tröja i KHL-premiären. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Jokerits säsongspremiär gick inte precis som laget planerat. Det formstarka topplaget Avangard Omsk frustrerade Jokerit i Hartwallarenan.

Varken de namnstarka nyförvärven eller vårens världsmästare kunde hjälpa Jokerit ta en seger i KHL-premiären mot Avangard Omsk. Hemmalagets krut var blött och Jokerit får fortsätta sin jakt på säsongens första poäng på torsdag kväll mot Ak Bars Kazan.

Omsk tog en tidig ledning, spikade igen i försvaret och kunde trots ett reduceringsmål åka hem med 3–1 i bagaget. Jokerit vann skottstatistiken och tillbringade nästan tre gånger mer tid i anfallszonen än gästerna. Men siffrorna på resultattavlan talar ett tydligt språk.

– De är ett tufft lag och de spelade disciplinerat efter sitt första mål. Vi hade stora svårigheter att få riktiga topplägen. Vi sköt mycket utifrån. Men inte var det här någon dålig match, säger Petri Kontiola som gjorde sin Jokeritdebut mot Omsk.

Jokerits stora svaghet i premiären var just lagets ineffektivitet. Hemmalaget sköt totalt 64 gånger men endast 26 av skotten mot riktigt formstarka Omskmålvakten Igor Bobkov som stoppade regerande KHL-mästaren CSKA Moskvas stjärnor i söndags.

Jokerit fick spela powerplay fem gånger men resultatet blev inget vidare.

"En förlust är alltid en förlust"

Omsk överraskade NHL-veteranen Antti Niemi med två styrningsmål och såg länge ut att nolla Jokerit. Men drygt tre minuter före slutsignalen väckte ett annat nyförvärv hoppet. Backen Mikko Lehtonen, som valdes till All Star-femman i VM, tryckte in ett handledsskott framspelad av Nicklas Jensen.

– Visst är det kul att göra ett mål men det målet gav inte oss någonting. En förlust är alltid en förlust, säger Lehtonen besviket.

Jokerits försvarsspel hörde till lagets starkaste delområden i premiären. Niemi behövde bara stoppa 16 skott i sin KHL-debut.

– Vi gjorde en helt okej match. Försvarsspelet såg helt bra ut, säger Lehtonen.

Ingen kritik

Trots besvikelsen tycker Jokeritlirarna inte att man behöver deppa alltför mycket. Det är sällan som spelet stämmer perfekt i premiären.

– Vi söker ännu varandra lite där ute i spel med fem mot fem. Det fixar sig nog, vi har en lång väg framför oss. Vi ska inte vara för kritiska. Vi måste bara tro på oss själva och orka jobba. Målen kommer säkert, säger Kontiola.

Lagkaptenen och publikfavoriten Marko Anttila håller med. Han tog del i ett av Jokerits starkaste element mot topplaget Omsk: spel i numerärt underläge. På sina tre powerplaychanser hade Omsk bara ett fåtal ordentliga lägen.

– Det var kul att spela även om vi inte riktigt räckte till. Vi spelade inte dåligt och vi behöver inte göra några större ändringar till nästa match, säger Anttila.

– Det är bara att slå in pucken då man får en chans.

Jokerit-Avangard Omsk 1–3 (0–1, 0–0, 1–2)

Jokerits följande matcher: 5.9 Jokerit-Ak Bars Kazan, 7.9 Jokerit-Dinamo Riga.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning