Förlust för Finnair – dyrare bränsle är en av orsakerna

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Finnairs jämförbara rörelseresultat föll till minus 16,2 miljoner euro under årets första kvartal. Dyrare bränsle och ökad kapacitet är orsakerna.

Finnairs omsättning ökade med 5 procent till 672,9 miljoner euro under perioden januari–mars. Det jämförbara rörelseresultatet blev dock negativt, –16,2 miljoner euro, jämfört med 14,6 miljoner euro på plus för ett år sedan. Resultatet per aktie var -0,33 euro.

Resultatet tyngdes av att bolaget ökat sin kapacitet och att bränslet blivit dyrare.

Kabinfaktorn som mäter hur stor del av passagerarplatserna som använts, sjönk med 4,6 procentenheter till 78,3 procent.

För innevarande år väntar sig Finnair att den internationella flygtrafiken fortsätter att växa. Konkurrensen väntas öka särskilt på rutterna mellan Europa och Asien samt inom Europa när kapaciteten i branschen ökar.

Efterfrågan på resor och frakt kan dock påverkas av en långsammare ekonomisk tillväxt och osäkerheten kring världshandeln och brexit, heter det i rapportkommunikén.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning