Förlåta otrogen fästman?

I rollerna Rory Keenan, Fiona O'Shaughnessy, Emmet Byrne, Neil Morrissey och Amy Huberman. Bild: Blinder Films/RTE

Striking Out är ett irländskt feelgooddrama i juristmiljö med en kvinnlig huvudperson. Inget märkvärdigt, men funkar som underhållning.

På egna ben sänds i Yle TV1 fredagar kl. 21.05.

Tara Rafferty (Amy Huberman) har det perfekta livet. Hon jobbar på en framgångsrik advokatbyrå i Dublin och är förlovad med självaste ägaren (Rory Keenan). När hon återvänder hem tidigare än beräknat från sin möhippa kommer hon på sin fästman med att ha sex med en kollega. Mannen bedyrar att det var en engångsgrej som inget betydde och vill ha henne tillbaka, men Tara bryter med både man och arbetsplats. Hon hämtar sina saker på advokatbyrån och fortsätter ta emot sina klienter i ett improviserat arbetsrum på ett urhippt kafé (som för övrigt heter Stockholm Café, men inte verkar existera i verkligheten). Snart har hon samlat runt sig ett litet team av medarbetare, allt från juristvännen Vincent Pike (Neil Morrissey) och privatdetektiven/teknikexperten Meg Reilly (Fiona O'Shaughnessy) till Ray Lamont (Emmet Byrne), en klient som börjar jobba som hennes alltiallo.

Striking Out är en irländsk advokatserie från 2017, som producerats i två säsonger på totalt tio delar. Det är inga märkvärdiga grejor, men ändå inte en dålig serie i sin genre: feelgooddrama i juristmiljö med kvinnlig huvudperson. Det är en serie som man gott kan missa, men som tillika mycket väl funkar som underhållning. För rollen fick Huberman en IFTA, den irländska film- och tv-akademins pris.

Otrohet är seriens tema som återkommer på olika vis. Inte bara i den stora övergripande frågan: ska Tara gå tillbaka till fästmannen (tittaren är tveksam, en man som är otrogen strax före sitt bröllop är inget prima äktenskapsämne, ifall man inte är beredd att skriva under på de premisserna förstås). Men också de fall som Tara tar sig an handlar på olika sätt om otrohet eller brustna förhållanden. För att riktigt spetsa till det agerar hon ofta djävulens advokat genom att försvara de otrogna. Som tv-stjärnan som smygfilmats när han har sex med andra än sin fru och nu utpressas. Därtill vankas det vårdnadstvist och bigami. Det handlar om etik, utan att vara moraliserande – snarare försöker serien nyansera ämnet otrohet och poängterar privatlivets helgd.

Malin Slotte TV-redaktör

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning