Förlängningsförlust i coach Peltonens ligadebut

Kasper Kotkansalo firar Alex Broadhursts (i förgrunden) mål. Bild: Tommi Anttonen/Lehtikuva

De goda takterna som HIFK visat i CHL fortsatte inte i FM-ligapremiären i Jyväskylä. Saldot blev ett mål, en förlängningsförlust och därmed en poäng för Helsingforslaget som genast på lördag i Lahtis får en ny chans att öppna segerkontot.

Ville Peltonen, HIFK:s kapten guldvåren 2011, fick en tråkig start på sin ligatränarkarriär. Peltonens HIFK har vunnit tre av sina fyra CHL-matcher i höst men i ligapremiären borta mot JYP blev det en förlängningsförlust med siffrorna 1–2. Matchbilden var typisk för höstens första ligamatch: präglad av små misstag, inget finlir och ingen målfest. Patrik Siikanen spikade JYP:s segersiffror 51 sekunder in i förlängningen.

Ligasäsongens första IFK-målskytt blev amerikanen Alex Broadhurst som gav gästerna ledningen i slutet av första perioden. Säsongens vackraste fullträff lär det inte bli då Broadhurst petade in färska kaptenen Teemu Tallbergs passning med skridskon. Domarna kollade målet på video, men ansåg inte det var en avsiktlig spark.

JYP:s målskytt blev klubbens forwardtalang Joakim Kemell. 17-åringen styrde snyggt in ett skott från blåa linjen med ryggen mot IFK-målvakten Michael Garteigs mål. Garteig stoppade 15 av 17 skott i sin ligaåterkomst. Den före detta Tapparamålvakten återvände till FM-ligan inför säsongen efter en säsong i tyska ligans ERC Ingolstadt.

Fler fullträffar blev det inte under matchens sextio första minuter. Ligans tvåfaldiga målkung, IFK-forwarden Olli Palola, missade ett tomt mål och lagkamraten Jere Innala prickade stolpen med två minuter kvar på klockan.

Misstagen blev ödesdigra. I förlängningen utnyttjade hemmalaget sin chans och svepte hem två seriepoäng medan HIFK åker hem med en poäng i bagaget.

Länge behöver HIFK inte vänta på sin följande chans att utöka sitt poängsaldo. Lördag eftermiddag blir det en ny bortamatch då man gästar Pelicans i Lahtis.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning