Förlängningsdrama: Tolvanen ställde in flyget till Sotji

Eeli Tolvanen jublade som bara den då han smällde in de avgörande puckarna mot Sotji. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Eeli Tolvanens två fullträffar bar Jokerit till konferenssemifinalerna mot CSKA Moskva. Därmed behöver Jokerit inte resa ner till Sotji på nytt, utan får nu koncentrera sig på konferenssemifinalerna mot CSKA Moskva.

Den mest älskade Jokeritspelaren för tillfället heter Eeli Tolvanen. Han agerade matchhjälte i den femte och slutligen avgörande matchen mot HK Sotji. Sotji ledde länge med 1–0 men exakt tre minuter före slutet slog Tolvanen in en retur efter ett skott av Matt Gilroy. Matchen gick till förlängning och också där steg ynglingen fram.

– Det var en tuff och tajt match. Det var skönt att pucken studsade som den gjorde i slutet av ordinarie speltid. Skönt att inte behöva resa till Sotji mera, säger en brett leende Tolvanen.

– Det började kännas i kroppen mot slutet. Jag hade kramper, medger Tolvanen.

Segermålet kom inte utan drama. Tolvanen rundade målet och petade in pucken bakom en storspelande Konstantin Barulin samtidigt som Brian O'Neill fälldes in på målvaktens område.

Ett grymt jubel bröt ut då pucken gick över mållinjen men avbröts snabbt då domarna ville granska fullträffen på video. Efter några evighetslånga minuter pekade huvuddomaren mot mittcirkeln och Jokerit och fansen fick jubla på nytt.

Om Jokerit hade förlorat så hade laget tagit ett sent flyg till Sotji ännu samma kväll.

Tolvanen har nu gjort fem fullträffar på lika många matcher. Men det är ingalunda han som stoltserar som poängetta i Jokerit. Backen Gilroys saldo är 1+8=9 poäng. Gilroys poängsaldo efter årsskiftet i grundserien var 1+1 poäng. Snacka om slutspelsform.

– Han är otrolig. Han har all världens talang i anfallsspelet. En viktig kille, säger Tolvanen om Gilroy.

CSKA nästa

Matchserien mellan Jokerit och Sotji var den enda som gick till fem matcher i västra konferensens första slutspelsomgång. Favorittippade SKA S:t Petersburg, CSKA Moskva och Lokomotiv Jaroslavl knockade sina motståndare direkt i fyra matcher. För Jokerit blir nästa etapp en läcker konferenssemifinalserie mot CSKA Moskva.

Matchserien börjar i Moskva på fredag.

– Det kommer att bli en tajt serie, lyder Tolvanens kortfattade analys.

Jokerit har under sina fyra säsonger i KHL alltid gått till slutspel men aldrig har laget lyckats ta sig längre än till konferensens semifinalskede.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning