Förlagschefens krav: Stannar hemma om inte Bokmässan backar om Nya Tider

Med i år. Schildts & Söderströms deltar i årets bokmässa i Göteborg trots att författare och utställare valt att bojkotta mässan på grund av Nya Tiders närvaro. Inför nästa år kräver vd Mari Koli ändå att arrangören tänker om. Bild: Tor Wennström

Bokmässan i Göteborg är en viktig arena för finlandssvenska författare och förlag. Men tänker inte mässan om vad gäller högerextrema Nya Tiders närvaro stannar Schildts & Söderströms hemma nästa år säger vd Mari Koli till HBL. Diskussionen om bojkott har lett till splittring bland författarna.

På torsdag inleds Bokmässan i Göteborg, den största mässan i sitt slag i Norden. I år är Finland temaland och fler finländska författare än någonsin hittills deltar.

Också sedan tidigare är den finländska närvaron stark och i synnerhet för de finlandssvenska förlagen och författarna har mässan stor betydelse.

– Den ger väldigt mycket synlighet för finlandssvensk litteratur i Sverige, säger Mari Koli, vd för Schildts & Söderströms.

Ändå säger hon att förlaget inte kommer att delta nästa gång om den högerextrema tidskriften Nya Tider tillåts ställa ut också då.

Nya Tider är "djupt förankrad i den rasideologiska miljön", skriver den antirasistiska stiftelsen Expo.

Enligt Expo har Nya Tiders redaktörer upprepade gånger medverkat i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens möten och framställer den och andra nazistiska grupper i positiv dager.

Tidskriften själv uppger att den är "politiskt oberoende", men den drivs av Vávra Suk, grundare av det högerextrema partiet Nationaldemokraterna som numera har lagts ner.

När SVT:s Kulturnyheter kartlade innehållet i Nya Tider kom det bland annat fram att "det vita folket" beskrivs som överlägset och hotat. I en tv-sändning vägrade Suk svara på frågan om Förintelsen ägt rum.

Nya Tider har en upplaga på 4 147 exemplar, kommer ut en gång i veckan och får presstöd.

Källor: Expo, Nya Tider, Expressen, Dagens Nyheter, SVT.

– Vi kan inte medverka nästa år om inte mässan tänker om vad gäller sådana aktörer som till den grund gör det, om inte omöjligt, så svårt för våra författare att delta.

Slitningar

Det är andra året som Nya Tider har en monter på mässan. I år har diskussionen eskalerat och i våras meddelande en rad författare och förlag att de bojkottar mässan. Det skedde efter att tidskriften Expo avslöjat en film som högerextrema Megafonerna gjort, där tittarna uppmanas konfrontera journalister i deras hem. En redaktör på just Nya Tider ingår i filmteamet.

De finlandssvenska förlagen Schildts & Söderströms, Förlaget M och Svenska litteratursällskapet, som koordinerar det finlandssvenska programmet, har fört diskussioner med arrangören och försökt få dem att ändra sitt beslut om Nya Tider.

Även om de inte fick igenom sin vilja, har förlagen och litteratursällskapet valt att vara på plats. En del författare bojkottar ändå, eller deltar i olika alternativa arrangemang som kommit till i Göteborg i år.

Mari Koli säger att författarna har tvingats fatta svåra beslut och att diskussionen har skapat slitningar. Därför är hon redo att ompröva deltagandet inför nästa år.

Hon betonar att Schildts & Söderströms gärna vill vara med och att gränsen för vilka som ska få delta är svår att dra, men säger att arbetsförhållandena ur förlagets synvinkel nu är "omöjliga".

– Det finns inte en rätt åsikt, men mässan borde ha backat för länge sedan. Vi kan inte jobba så här.

Principfråga

Maria Källsson, vd för Bokmässan, försvarar beslutet att låta Nya Tider ha en monter på mässan.

– Vi är en öppen arena med åsikts- och yttrandefrihet som inte förbjuder åsikter så länge de är lagliga och inte kan associeras med hot, hat och våld. Det är en princip som vi vill stå fast vid.

Samtidigt säger hon att Nya Tider, "ligger väldigt nära linjen för vad vi tolererar". Därför görs enligt henne en sammantagen bedömning och en utvärdering efter årets mässa.

Källsson säger att hon är medveten om den infekterade debatten om vilka som kommer att delta och vilka som inte gör det. Också i Sverige har diskussionen varit intensiv.

– Jag känner stor sorg att man kritiserar varandras strategier, när vi egentligen vill samma sak.

– Jag önskar vi i stället kunde nå konsensus och hitta en väg framåt för att motverka rasism och framväxande högerpopulism i samhället.

Men hon menar att hon eller bokmässan inte kan hållas ansvariga för det låsta läget i det hon kallar vår tids svåraste fråga: "Hur vi med tolerans kan bemöta intolerans i en demokrati".

Fem utställare och tjugo trettio författare har enligt Källsson i år valt att utebli från Göteborgsmässan. 700 författare deltar, utställarna är 850.

Svår situation

Från Schildts & Söderströms deltar ungefär 90 procent av de tilltänkta författarna i Bokmässan i Göteborg, enligt Mari Koli.

Av Förlaget M:s författare deltar fyra i olika alternativa program, medan några valt att inte komma till Göteborg alls.

– Vi anpassar oss efter allas önskemål, säger marknadsföringschef Andrea Svanbäck.

Enligt henne är det ändå uppenbart att Göteborgsmässans tidigare självklara position inte är så självklar längre.

Förlaget M har lagt press på mässarrangören om Nya Tider men inte fattat strategiskt beslut om man deltar nästa år eller inte.

På Svenska litteratursällskapet säger Agneta Rahikainen, programchef och ansvarig för den finlandssvenska programhelheten, att en handfull tilltänkta författare har hoppat av och program därför fått läggas om.

– Det har varit en svår situation, många har tvekat och många har haft väldigt svårt att ta beslutet.

– Ingen vill ha dem (Nya Tider) där, men alla tacklar det på olika sätt, säger Rahikainen.

Personligen tycker hon det är viktigare att vara på plats på mässan, och "säga vad man tycker än att gå in för bojkott."

Ungefär 75 finländska författare deltar i 150 programpunkter under bokmässan som pågår i fyra dagar. Totalt väntas cirka 100 000 besökare till mässan.

HBL är på plats och rapporterar från Bokmässan i Göteborg.

För finlandssvenska författare ger bokmässan i Göteborg viktig synlighet, och Finland är av tradition det största nordiska landet förutom Sverige på plats. Bild: Mostphotos

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning