Förkrossande förlust för republikanerna – Obamacare står kvar ännu

John McCain. Bild: AFP / Lehtikuva / Justin Sullivan

Donald Trump förstår sig på vinster och förluster, och detta är ett nederlag av enorma proportioner.

Republikanernas ledare i Senaten Mitch McConnell gjorde allt som stod i hans makt för att infria det centrala löftet som republikanerna gett i alla val under de senaste sju åren, nämligen att skrota Obamacare. Han jobbade först fram ett lagförslag som upphävde Obamacare och ersatte det med ett annat republikanskt alternativ. Men det röstades ner tidigare i veckan.

Då gick McConnell till plan B och presenterade ett nytt förslag som endast upphävde Obamacare och skuffade problemet med att hitta en ersättande modell på framtiden, men också det förslaget slogs omkull. Efter midnatt här i Washington kom sedan bakslag nummer tre. I en omröstning vars resultat kan bli dödsstöten för den republikanska drömmen, sköts det färskaste, avskalade, förslaget att partiellt skrota Obamacare också ner. McConnell hade råd att förlora endast två republikanska röster, men han tappade tre. En av dem var den legendariska senatorn från Arizona, John McCain.

Krigshjälten och den före detta krigsfången under Vietnamkriget diagnostiserades förra veckan med en hjärncancer som i det närmaste är obotlig och i de flesta fall ger endast ett till två år livstid. Men i stället för att säcka ihop under diagnosens tyngd, valde McCain att återvända från sjukhuset till kongressen för att delta i den episka politiska bataljen som utspelade sig denna vecka i Washington.

När McCain återvände till plenisalen på tisdagen höll han ett emotionellt tal där han fördömde den polarisering som gjort det omöjligt att få någonting gjort i senaten. Han uppmanade därför sina kolleger att ta några steg tillbaka och återgå till den gamla goda tiden då lagar förbereddes offentligt i utskotten i stället för bakom stängda dörrar som nu var fallet. McCain efterlyste den gamla ordningen då lagar kom till stånd med hjälp av åsikter och förslag från bägge partierna.

När han i natt röstade mot sin president, sin vice president som kom till plenisalen för att vädja till honom i sista stund, och sitt parti, cementerade han sannolikt sitt politiska arv som en frifräsare som gått sina egna spår. Med sin nejröst sköt han i sank skrotandet av Obamacare samtidigt som han med största sannolikhet startade en ny process som åtminstone i en viss utsträckning kommer att inkludera samarbete över partigränserna. Det antydde båda partiernas ledare efter omröstningen.

För president Donald Trump är förlusten ett svidande nederlag. Hälsovårdens detaljer kan han inte och han saknar en stark ideologisk grundsyn på hur den borde skötas. Därför har han svårt att acceptera att senatorer även inom republikanerna har skilda åsikter om hur mycket staten ska stödja hälsovården och hur mycket av ansvaret för en fungerande hälsovård som ska överlåtas åt marknadskrafterna.

Men han förstår sig på vinster och förluster och detta är ett nederlag av enorma proportioner. Men väntar er inte att Trump själv tar skulden för sammanbrottet. Betydligt troligare är att presidenten pekar ut de tre republikanerna som fällde försöket som svekfulla förrädare.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03