90 procent av rösterna räknade: Samlingspartiet klar etta, Gröna största valsegraren, SFP fixar mandatet

Svenska folkpartiet håller valvaka på O'Learys i Forum. Bild: Niklas Tallqvist

Samlingspartiet behåller sin position som största parti Europavalet i Finland. De gröna går mest framåt och tar ett tilläggsmandat medan SFP behåller sitt enda. Så ser det ut när 90 procent av rösterna räknats.

De gröna kniper ett mandat av Centern i EU-valet i Finland, men i övrigt blir det status quo. Så ser det ut när 90 procent av rösterna har räknats, och det verkar inte finnas någon risk för större omställningar på slutet.

Helt klart är att Samlingspartiet ohotat behåller sin position som Finlands största parti med omkring 20 procent av rösterna.

– Jag kan inte på rak arm komma ihåg när det största partiet i Finland senast har haft en så här stor marginal till det övriga fältet, säger Petteri Orpo (Saml) när det står klart att positionen som etta är både ohotad och klar.

Samlingspartiet verkar tappa en aning i väljarstöd, men verkar likväl enkelt behålla sina tre mandat i Europaparlamentet. Samlingspartiet verkar bli det enda finländska partiet som får in tre EU-parlamentariker.

Därefter är det desto jämnare med fyra partier inom ett litet spann från cirka 14 till drygt 15 procent. De gröna ser ut att ta den största valsegern med omkring 5 procentenheter och väntas landa kring 15 procent. SDP går också framåt i väljarstöd men inte i mandat. Centern tappar ett mandat och går ner på två. Sannfinländarna stannar på två mandat.

Inför EU-valet diskuterades det flitigt i vilken mån en högerpopulistisk och nationalkonservativ våg kommer att skölja över Europa. I Finland ser den ändå ut att förminskas till en obetydlig krusning.

– För ett tredje mandat skulle det i praktiken ha krävts att alla som röstade på oss i riksdagsvalet skulle ha röstat igen, säger Jussi Halla-aho i en tv-kommentar och tillägger att valdeltagandet är lägre i EU-val.

Vänsterförbundet ligger på 7,4 procent vilket berättigar till fortsatt ett mandat.

Svenska folkpartiets sista mandat är valkvällens spänningsmoment. Strax efter att förhandsrösterna hade räknats såg SFP ut att bli utan representation i Bryssel, men då rösträkningen framskred kopplade SFP åter greppet om det sista mandatet.

– jag är mycket nöjd med att Nils Torvalds får fortsätta med sitt uppdrag, säger partiledaren Anna-Maja Henriksson.

KD ser ut att stanna knappt utanför EU-parlamentet, och verkar inte heller att ta "Finlands fjortonde mandat", det vill säga den extra plats som kan öppnas om och när Storbritannien slutligen kliver ut ur unionen och parlamentet. I slutet av rösträkningen verkade som att det skulle ge Samlingspartiet en fjärde plats i Bryssel, i sinom tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning