Förhandsfavorit ställer upp – vill bli Moderatledare

Ulf Kristersson.Bild: Sveriges riksdag

Ulf Kristersson blir sannolikt ny ordförande för Moderaterna i Sverige. Även om han säger att frågan om partiets förhållande till Sverigedemokraterna "har fått helt orimliga proportioner", handlar mycket av debatten om just det.

STOCKHOLM En vecka efter att Moderaternas Anna Kinberg Batra meddelade om sin avgång från posten som ledare för det största borgerliga partiet i Sverige, börjar det klarna vem som blir hennes efterträdare.

På fredagen meddelade partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson att han vill bli ny ordförande. Mycket tyder på att han kommer att nomineras och väljas på en partistämma den första oktober.

Det är valberedningen som i mitten av september tar fram en eller flera kandidater. Sannolikt, och inte ovanligt vare sig för partiet eller i Sverige, är att bara en person föreslås. Efter att kampen om Kinberg Batra fördes inför öppen ridå vill partiet undvika att visa mer splittring utåt.

Kristerssons främsta motkandidat vice ordförande Elisabeth Svantesson har ställt sig bakom honom, och Carl Bildt (tidigare minister och partiledare) som har förekommit i spekulationerna har meddelat att han inte står till förfogande – även om det näst största förbundet inom partiet på fredagen meddelade att de vill se honom som ordförande.

Mikael Odenberg, som har varit moderat försvarsminister, har sagt sig kandidera, men bedöms ha svagt stöd och nomineras knappast.

Vill bilda regering

Ulf Kristersson är född 1963 och har tidigare varit bland annat socialförsäkringsminister.

En stor del av frågorna han fick under fredagen handlade om hur han ser på Sverigedemokraterna, vilket inte är så konstigt. Det var efter att Anna Kinberg Batra i ett utspel i vintras öppnade upp för samtal med Sverigedemokraterna som opinionssiffrorna sjönk kraftigt.

De andra partierna har velat utesluta Sverigedemokraterna från makten på grund av partiets nazistiska rötter. Med sina omkring 18 procent av rösterna i opinionsmätningarna är Sverigedemokraterna ändå i vågmästarroll.

Ulf Kristersson står i stort fast vid Kinberg Batras besked från i vintras – han sitter i partiledningen och var i en central roll när politiken utformas.

Det betyder att han tycker att de fyra Allianspartierna ska lägga fram en gemensam budget och ta över efter nästa val, också om de rödgröna som nu bildar regering skulle bli större. För att det ska lyckas krävs stöd av Sverigedemokraterna

Det igen har Allianskollegerna Centerpartiet och Liberalerna inte velat göra, eftersom de inte vill göra sig beroende av partiet.

– Jag vill inte samarbeta med SD, deras värderingar är inte mina värderingar. Men om de röstar på vår politik, i stora eller små frågor, så har jag inga problem med det, alla människors röster räknas, säger han till Aftonbladet.

Däremot säger han sig inte dela Kinberg Batras åsikt att Moderaterna ska kunna förhandla med Sverigedemokraterna i frågor där Alliansen inte är överens.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00