Förförisk skräckbalett

Svanen. Natalie Portman spelar ballerina med hjärnspöken.Bild: MTV3

Black Swan

Ta Tjajkovskijs balett Svansjön, Dostojevskijs kortroman Dubbelgångaren, Mankiewiczs film All About Eve, några hallucinationer och en stor dos psykoanalys. Då får du Darren Aronofskys balettdrama Black Swan (2010).

Ett balettkompani i New York, med chefen Thomas (Vincent Cassel) i spetsen, ska sätta upp Svansjön och Nina (en fantastisk Natalie Portman) får den prestigefyllda huvudrollen. Nina är den duktiga flickan, dansaren som är tekniskt skicklig men saknar passion (hon bor med sin mamma!). Nykomlingen Lily (Mila Kunis) är raka motsatsen, hon dryper av sensualitet. Thomas menar att Nina är perfekt som den vita svanen men måste lära sig släppa kontrollen för att kunna spela den svarta svanen. "Titta på Lily" säger han vilket såklart ger Nina en massa hjärnspöken.

Hon börjar hallucinera. Eller? Hon vet inte, hon kan inte längre skilja på fantasi och verklighet. Ett nattklubbsbesök tillsammans med Lily och lite ecstasy gör inte saken bättre. Aronofskys film är en ruskigt underhållande melodram med ett imponerande foto signerat Matthew Libatique (särskilt dansscenerna). Den både förför och väcker obehag, inte sällan genom det kroppsliga (dansövningar, blodiga tånaglar, hud som rivs bort).

Den väjer inte för en övertydlig psykologisering och inte heller för dansfilmens klichéer. Den är ohämmat överdriven på alla plan och jag fullkomligt älskar den för det. Men filmen har varit en sann vattendelare och det är många som inte delar min entusiasm.

Många stör sig på att filmen är sprängfylld med oppositionspar som det onda och det goda, svarta och vita, horan och madonnan och så vidare. Mig stör det inte. I verkligheten är dylika uppställningar sällan konstruktiva eller särskilt upphetsande, men inom ramen för filmen hjälper de till att skapa den förhöjda känslan av fantasi, av saga.

Här finns både högt och lågt samtidigt, för att nämna ännu ett motsatspar, och längst in pumpar ett B-filmshjärta av guld. Går man med på det är det bara att luta sig tillbaka och njuta.

MTV3 22.35

Martina Moliis-Mellberg Reporter

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33