Förföljd journalist begärde besöksförbud – får inget

Yle-journalisten Jessikka Aro yrkade besöksförbud för två personer som förföljt henne, men Helsingfors tingsrätt förkastade yrkan. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Mannen och kvinnan som förföljde, filmade och spred falsk information om Yle-journalisten Jessikka Aro störde hennes privatliv, men inte så mycket att det hade motiverat ett besöksförbud. Det har Helsingfors tingsrätt slagit fast.

Helsingfors tingsrätt har förkastat journalisten Jessikka Aros ansökan om besöksförbud. Aro hade yrkat besöksförbud för två personer som representerade publikationen MV-lehti.

Enligt Helsingin Sanomat hänvisade Aro till att mannen och kvinnan hade förföljt henne, videofilmat henne och spridit personliga uppgifter om henne i offentligheten. Aro menade att det är sannolikt att mannen och kvinnan skulle begå ett brott mot henne eller allvarligt störa henne för att hämnas att hon för flera år sedan hade begärt polisen att undersöka publikationens grundare Ilja Janitskin.

Tingsrätten förkastade på fredagen Aros ansökan även om rätten i sitt beslut anser att mannen och kvinnan har stört Aros privatliv, och orsakat rädslor och ångest. Rätten menar ändå att duons gärningar inte har varit särskilt allvarliga, och att det inte finns skäl att anta att de förvärras, skriver HS.

Det går inte heller att förbjuda duon att fortsätta sprida uppgifter om Aro på nätet. Däremot går det bra att ta fasta på det efteråt, om de missbrukar lagen om yttrandefrihet, fastslår rätten.

Aro är målsägande i en pågående rättsprocess mot MV-lehti som behandlas av Helsingfors hovrätt. I en tidigare fas av den processen dömde Helsingfors tingsrätt Ilja Janitskin för grov ärekränkning och Johan Bäckman för olaga förföljelse, grov ärekränkning och anstiftan till grov ärekränkning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning