Författareföreningen kritiserar Odes ”Avajaiset” på svenska

Bild: Leif Weckström

Det är beklämmande att se programmet för invigningen av Helsingfors centrumbibliotek Ode

Det är beklämmande att se programmet för invigningen av Helsingfors centrumbibliotek Ode, som ordnas den 5 och 6 december. Den svenskspråkiga litteraturen har getts ett marginellt utrymme, vilket känns som en direkt förolämpning mot de finlandssvenska läsarna, författarna, den intresserade allmänheten och hela den svenskspråkiga nationallitteraturen i Finland.

Hur har arrangörerna tänkt? Är det svenskspråkiga inslaget något som tvångsmässigt kan kvitteras bort via samtal med ett fåtal författare från ett och samma förlag? Den svenskspråkiga litteraturens historia, mångfald och kvalitet förpassas på detta vis effektivt till marginalen under dessa i övrigt storslagna "avajaiset".

Peter Sandström ordförande Johanna Sandberg verksamhetsledare Finlands svenska författareförening

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning