Författaren Pentti Holappa död

Pentti Holappa 1927–2017. Bild: Lehtikuva/Harri Pälviranta

Författaren Pentti Holappa har avlidit, uppger hans långvariga vän Samuli Vierikko för FNB. Holappa avled på tisdagen i sitt hem i Helsingfors. Han blev 90 år gammal.

Pentti Holappa belönades med flera priser under sin karriär. 1998 fick han Finlandiapriset för sin roman Ystävän muotokuva, som handlar om homosexualitet, vänskap och om att skapa konst.

– Det var ju en ganska modig bok. Jag har levt ganska öppet, så boken var alltså inte som att jag kom ut ur garderoben. Men många blev säkert chockade, fast inte jag, sade Holappa i en FNB-intervju 2007.

Aktiv socialdemokrat

Holappa skrev bland annat diktsamlingar, romaner, noveller, pjäser och hörspel. Verk av honom har översatts till svenska och flera andra språk, bland annat franska, engelska och tyska.

Holappa var född 1927. Under sitt liv var han också bland annat kolumnist på Helsingin Sanomat på 1960- och 70-talet och kulturkorrespondent i början av 1960-talet. På 60-talet var han också chefredaktör för tidningen Ajankohta en kort tid.

Holappa var också känd som en aktiv socialdemokrat. Han var andra undervisningsminister 1972 i Rafael Paasios socialdemokratiska minoritetsregering.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54