Författaren Joan Didion död

Den amerikanska författaren Joan Didion har avlidit. Bild: Kathy Willens/AP-TT Arkivbild

Den amerikanska författaren och journalisten Joan Didion har avlidit, rapporterar The New York Times.

Didion var ett av de främsta namnen inom new journalism och skrev essäer och reportageböcker. Hon gav också ut flera romaner som handlar om kvinnornas frigörelse men som främst uppehåller sig vid dess negativa effekter, däribland Run river 1963 och Lagt kort 1970.

Didion skrev också den uppmärksammade självbiografiska sorgeskildringen Ett år av magiskt tänkande 2005, som handlar om året efter maken John Gregory Dunns död. Uppföljaren Blå skymning 2012 handlar om dotterns död och de båda böckerna ligger till grund för en pjäs som hade urpremiär på Broadway med Vanessa Redgrave i huvudrollen 2007.

2017 kom en Netflix-dokumentär om författaren regisserad av Griffin Dunne, brorson till Didions bortgångne make. Didion porträtteras genom intervjuer med vänner till henne såsom Vanessa Redgrave, Patti Smith, Bret Easton Ellis och Graydon Carter.

Läs också: Joan Didion skriver för att bringa klarhet i kaos

"Det är en enorm ära att få möjligheten att ge uttryck åt min fasters liv och arbete, den litterära ikonen Joan Didion," sa Dunne inför premiären.

Didion har också funnits med på både kritiker och författares önskelistor Nobelpriskandidat tillsammans med namn som Nina Bouraoui, Jamaica Kincaid och Marie N'Diaye.

Joan Didion blev 87 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning