Författareföreningen belönade Finlands svenska biblioteksförening

Finlands svenska författareförening delade ut Mikael Lybeckpris till Finlands svenska biblioteksförening på sin årsfest på lördagen. Prissumman är 5 000 euro.

"Biblioteken gör och har alltid gjort ett ovärderligt arbete för läsfrämjande, bildning och läsglädje i Finland. Olika verksamhetsformer fokuserar i dag på att väcka barns och ungdomars intresse för och kärlek till boken, vilket vi finner särskilt värdefullt", lyder prismotiveringen.

Många författare upplever att biblioteket varit en viktig oas i barndomen – en källa till kunskap, glädje, inspiration och tröst. Priset är en hommage till litteraturälskande och kreativa bibliotekarier.

"Att biblioteken i Finland ger samtliga medborgare fri tillgång till bildning och information har i ett historiskt perspektiv ansetts vara en bidragande orsak till vår samhällsfred", skriver författareföreningen i sitt pressmeddelande.

Författareföreningen har delat ut pris sedan 1997. Priset har tidigare tilldelats bland annat Klockriketeatern, Johannes Salminen och Birgitta Ulfsson.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00