Företagsledare i enkät: Finlands konkurrenskraft lider av en stel arbetsmarknad och hård beskattning

Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Näringslivets delegation målar upp en dyster framtid för den finländska sysselsättningen och konkurrenskraften. Enligt 1 200 företagsledare kommer företagen att få allt större svårigheter att betala ut löner.

Den finländska konkurrenskraften lider av stela löner och en hård beskattning. Det uppger drygt 1 200 företagsledare i en enkät som Näringslivets delegation (Eva) har låtit göra.

– Det mest akuta problemet för företagsledningen har att göra med förhandlingar om arbetsvillkoren. Den stela arbetsmarknaden är ett tydligt hinder för tillväxt och en stor flaskhals för sysselsättningen, säger Emilia Kullas, direktör vid Näringslivets delegation, i ett pressmeddelande.

Nästan 70 procent av företagsledarna tror att de finländska företagens förmåga att betala ut löner kommer att försämras under de kommande åren. Cirka 40 procent av cheferna uppskattar att företagen om tre år kommer att sysselsätta färre personer än i dag.

Undersökningen gjordes i december 2018.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46