"Företagsamhet utgår från människan själv"

Bild: Vesa Moilanen

Att få i gång investeringarna i Finland – det ser blivande näringsministern Mika Lintilä (C) som sin största utmaning. Han vill skapa en atmosfär där företagen upplever det lönar sig investera.

– Det är den största utmaningen eftersom det är det enda sättet att trygga det ekonomiska läget. Vi kommer att lägga fram tydliga spetsprojekt i regeringens halvtidsgranskning, säger Lintilä som efterträder Olli Rehn som tar plats i Finlands Banks direktion vid årsskiftet.

Han valdes till näringsminister i en tajt omröstning på Centerns riksdagsgrupps och partistyrelses möte på torsdagsmorgonen. Rösterna föll 37–33. Motkandidaten Mauri Pekkarinen hade enligt egen utsago vidtalats så sent som kvällen innan att ställa upp i valet. Partiledaren, statminister Juha Sipilä sade att efter mötet att det hör till Centerns traditioner att rösta.

Vill vara sig själv

Den 50-åriga Lintilä kommer från Toholampi i Mellersta Österbotten och är inne på sin femte mandatperiod i riksdagen. Han har inte tidigare varit minister.

– Varje riksdagsledamot hoppas bli minister någon gång, säger Lintilä som väntat på en portfölj i nästan 18 år.

Han säger att han kommer att vara en rätt så lugn minister som sätter sig in i saker och koncentrerar sig på sakfrågor.

– Någon Olli Rehn får ni inte av mig utan jag kommer att vara Mika Lintilä.

På en fråga om han talar svenska säger Lintilä att han talar lite svenska men att det är bättre om han talar finska.

Lintilä säger att han känner arbetsmarknadsparterna väldigt bra och att han fört bakgrundsdiskussioner med båda parter redan innan han fick sitt mandat. Han tror att hans kännedom av arbetsmarknaden kan vara en orsak till att Sipilä valde honom.

– Reformer måste sökas och genomföras genom överenskommelser. Det som Finland allra minst behöver i den här situationen är strejker. Och lyckligtvis har vi ansvarskännande förhandlingsparter som inser läget.

"Staten driver inte Talvivaara på lång sikt"

Om Talvivaaragruvans situation säger Lintilä att den nu är bättre än tidigare.

– Så vitt jag förstår har man lyckats sköta miljöproblemen, priset på råvaror är på svag uppgång och stämningen är positiv. Men finansieringen är naturligtvis ett problem och att hitta utländska partner är krävande.

Är det möjligt att staten ännu ger Terrafame tilläggstid för att hitta en partner?

– Det är omöjligt för mig att säga nu. Jag hoppas att vi kommer till en situation där det finns en fungerande gruva, men under förutsättning att miljöfrågorna lösts på ett hållbart sätt.

Han tillägger att staten inte kommer att driva gruvan på lång sikt. Om Fennovoimas kärnkraftsbygge har Lintilä inte mycket att säga.

– Utgångspunkten är säkerhet. Den kan man inte pruta på. Om det framkommer oklarheter måste de utredas.

Hur skulle den österbottniska företagarandan spridas runtom i Finland?

– Visst skulle det ju vara en exportprodukt. Vi måste påverka den allmänna stämningen så att företagarna upplever att det skett en förändring i den ekonomiska utvecklingen. Vi har tyvärr ingen österbottnisk modell som skulle kunna planteras överallt utan det utgår nog från människan själv.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning