Företagarna och Kommunförbundet: Ökat samarbete vägen till livskraft

Kommunförbundet och Företagarna i Finland efterlyser en intensivare dialog mellan ledare inom det kommunala, näringslivet och företagsföreningarna, om företagens förutsättningar för att verka och tryggandet av kommunernas livskraft. Bild: Ari Sundberg/SPT

Om kommunen sparar in på servicesedlar så ökar trycket på den offentliga sektorn, varnar Kommunförbundet och Företagarna i Finland i ett gemensamt uttalande.

Redan i mars gav Företagarna i Finland och Kommunförbundet gemensamma rekommendationer för hur företag och kommuner ska ta sig genom coronakrisen. I dag presenterade parterna ett uppdaterat batteri med rekommendationer för hur samhället ska byggas upp igen.

Bland annat efterlyser de en intensivare dialog mellan ledare inom det kommunala, näringslivet och företagsföreningarna, om företagens förutsättningar för att verka och tryggandet av kommunernas livskraft.

De vill bland annat se större flexibilitet från kommunens sida, exempelvis i fråga om avgifter som uppbärs av företagen.

"Vi vill följa upp effekterna av dessa åtgärder, uppdatera dem och ta fram nya modeller för samarbete", säger Minna Karhunen, verkställande direktör vid Kommunförbundet, i ett gemensamt pressmeddelande.

Vill kontrollera servicesedlarnas värde

Rekommendationer ges också om offentlig upphandling, social- och hälsovårdstjänster och servicesedlar.

Anssi Kujala, vice verkställande direktör vid Företagarna i Finland, vill att servicesedlarnas värde kontrolleras i förhållande till hur kostnadsnivån stigit. Utvärderingen kunde göras retroaktivt från krisens början i mars.

"Motiveringen är att coronakrisen förorsakat extra utgifter för företag inom social- och hälsovård, däribland kostnader kopplade till sjukledigheter och karantän samt inköp av skyddsutrustning", säger Kujala.

Parterna påpekar därtill att budgeten för servicesedlar garanterar tillgången på tjänster. Och att om man slutar bevilja servicesedlar mitt under året, så kommer det att synas i en ökad belastning på den offentliga sektorn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning