Företagarna i Finland tror att lättare uppsägningar leder till högre sysselsättning

Person på väg till arbetskraftsbyrå i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Fackförbunden kritiserar regeringens planer på att underlätta individuell uppsägning på små företag, men Företagarna i Finland är av motsatt åsikt. Där välkomnar man lagförslaget.

Företagarna i Finland uppmanar regeringen att ro iland ändringen i arbetsavtalslagen som skulle göra det lättare att säga upp anställda i små företag. Enligt Företagarna skulle uppluckringen av uppsägningskriterierna underlätta företagens nyanställningar.

Enligt propositionen ska det bli lättare att säga upp anställda för bland annat försummelse av tjänsteplikten eller osakligt beteende.

– Speciellt i små företag är bestämmelserna om anställningsskydd ett problem: företagare gör hellre jobbet själv än riskerar att anställa fel person. Även om ändringarna gör det lättare att säga upp anställda är det i verkligheten fråga om att underlätta anställandet, säger arbetsmarknadschef Janne Makkula vid Företagarna i ett pressmeddelande.

Delar inte farhågor

Flera fackförbund har kritiserat lagförslaget. Senast i onsdags kritiserades förslaget av fackförbunden PAM och JHL. Tidigare i veckan uttryckte FFC sitt missnöje med förslaget.

Enligt kritiken finns det ingen forskning som visar att uppluckrandet av anställningsskyddet leder till nyanställningar. PAM och JHL är därtill oroade över att ändringen kommer att drabba huvudsakligen kvinnodominerade branscher.

Företagarna köper inte arbetstagarorganisationernas farhågor.

– Uppluckrandet av anställningsskyddet ökar flödet av rekryteringar och uppsägningar. Det här ökar möjligheterna för arbetslösa och andra som är utanför arbetsmarknaden att hitta jobb, säger Företagarnas chefsekonom Mika Kuismanen i pressmeddelandet.

Enligt en enkät som Företagarna genomförde i våras är 37 procent av de små och medelstora företagen redo att nyanställa om individuella uppsägningar görs enklare.

– Därtill är det viktigt att minnas att utbytet av arbetskraft främjar kunskapsspridningen och ökar sannolikheten att arbetstagarna hittar sådana jobb där deras kunskaper kommer till effektivt bruk, säger Kuismanen.

Lagförslaget torde komma upp till behandling i riksdagen under hösten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning