Företag går med i "strejk" för klimatet – siktar på att hitta lösningar

Det var blygsam uppslutning på skolstrejken för klimatet förra fredagen. Den opinionsyttring som avslutar klimatets supervecka väntas locka stora folkmassor till Riksdagshuset. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Över 30 företag antar utmaningen om att vika en stund av fredagen för att fundera på hur just de kunde bli klimatsmartare. Det är samtidigt ett sätt att visa att vuxna svarar på ungdomens skolstrejk och kraven på åtgärder.

Alko, HK Scan, Paulig och Kotipizza hör till de över 30 företag som ordnar personalkaffe på fredag för att diskutera hur de kunde skruva upp sin klimatambition. Tallink-Silja ordnar en klimatverkstad för samma ändamål. Det uppger organisationen Finnwatch som har utmanat företagen för att visa att de vuxna lyssnar till de klimatstrejkande skolungdomarnas krav på klimatåtgärder.

Sonja Finér på Finnwatch påpekar att utmaningen inte handlar om någon strejk i ordets egentliga betydelse utan om att arbetsgivare och anställda tillsammans diskuterar klimathållbarhet och rannsakar sin roll ur klimatperspektiv.

– Och då avser vi verkningsfulla åtgärder och inte bara papperssortering. Vi ber företagen redovisa vad de kommit fram till på Twitter under hashtaggen #aikuisetvastaa, säger hon.

Senast i onsdags larmade FN:s klimatpanels senaste rapport om att det behövs krafttag för att förhindra att klimatförändringen får katastrofala följder. Då är uttryckligen företagen i nyckelposition, säger Jouni Keronen på Climate Leadership Council som hjälper näringslivet att svara på klimatutmaningen.

– Regeringen kan styra med morot eller piska och städerna kan möjliggöra en klimatsmartare vardag, men företagen står för så gott som alla riktiga klimatlösningar.

Varje företag kan förstås fundera ut hur just det kan bli klimatsmartare, men Keronen har ett gemensamt tips till alla.

– Bekanta er med TCFD, och ta det i bruk med detsamma. Förr eller senare kommer ni ändå att behöva det, säger han.

Förkortningen syftar på Task Force on Climate-related Financial Disclosures. Det är rekommendationer för redovisning av klimatrelaterade finansiella risker.

– Det är ett verktyg för företagsledningen att systematiskt analysera och kvantifiera sina klimatrelaterade risker och möjligheter, och det i sin tur är något allt fler finansiärer förutsätter. Om priset på koldioxid går upp, vad betyder det då för ditt företag i exakta siffror? Ett tydligare verktyg kan företagsledningen inte ha, säger Keronen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning