Föreningsfriheten skränks i Hongkong – regeringen vill förbjuda politiskt parti

Aktivister utanför polisens högkvarter i Hongkong. Bild: TT/AP/Kin Cheung

Hundratals demonstranter samlades på gatorna i Hongkong under lördagen. Det sedan regeringen aviserat att man vill förbjuda självständighetspartiet Hong Kong National Party (HKNP) – något som enligt demonstranterna utgör ett allvarligt hot mot områdets föreningsfrihet.

HKNP arbetar för att Hongkong, som överlämnades av britterna till Kina i slutet av 1990-talet, ska bli en självständig stat. Hotet om ett förbud ses som ett sätt för Peking att motarbeta rörelsen och stärka sin kontroll.

– Gruppen (HKNP) har inte gjort något och inte heller orsakat något våld – det enda de gjort är att de har yttrat sina åsikter, säger demonstranten Isabella Yeung.

Hongkongs säkerhetschef John Lee sade i tisdags att han fått rådet från polisen att förbjuda partiet, men tillade då att han skulle avvakta tills HKNP fått yttra sig.

Enligt Lee har Hongkong fortfarande föreningsfrihet inskriven i grundlagen, men han menar samtidigt att "den friheten är inte utan restriktioner".

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning