Föreningsfriheten skränks i Hongkong – regeringen vill förbjuda politiskt parti

Aktivister utanför polisens högkvarter i Hongkong.Bild: TT/AP/Kin Cheung

Hundratals demonstranter samlades på gatorna i Hongkong under lördagen. Det sedan regeringen aviserat att man vill förbjuda självständighetspartiet Hong Kong National Party (HKNP) – något som enligt demonstranterna utgör ett allvarligt hot mot områdets föreningsfrihet.

HKNP arbetar för att Hongkong, som överlämnades av britterna till Kina i slutet av 1990-talet, ska bli en självständig stat. Hotet om ett förbud ses som ett sätt för Peking att motarbeta rörelsen och stärka sin kontroll.

– Gruppen (HKNP) har inte gjort något och inte heller orsakat något våld – det enda de gjort är att de har yttrat sina åsikter, säger demonstranten Isabella Yeung.

Hongkongs säkerhetschef John Lee sade i tisdags att han fått rådet från polisen att förbjuda partiet, men tillade då att han skulle avvakta tills HKNP fått yttra sig.

Enligt Lee har Hongkong fortfarande föreningsfrihet inskriven i grundlagen, men han menar samtidigt att "den friheten är inte utan restriktioner".

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00