Förening vill rädda gammalt skolhus i Rödskog: "En viktig del av det svenska livet i norra Esbo"

Rödskogs skolhus står tomt efter att skolverksamheten flyttat till paviljonger på området. Bild: Niklas Tallqvist/HBL-arkiv

En räddningsaktion för att bevara det rivningshotade gamla skolhuset i Esbo har börjat.– Vi hoppas att det finns vilja att bevara ett viktigt hus för den svenskspråkiga kulturen i norra Esbo, säger Matts Dumell i Pro Rödskog rf.

I Rödskog i norra Esbo jobbar en grupp frivilliga invånare för att rädda det gamla skolhuset. Den äldre delen av skolbyggnaden är byggd 1917, medan en tillbyggnad uppfördes 1958. Rödskogs skola verkar i dag i paviljonger bredvid det gamla skolhuset.

– I maj fick vi det trista beskedet av Esbo stad att en renovering kostar 2 miljoner euro och därför ska huset rivas. Staden vill ändå att en lokal förening kunde ta över huset. Vi har grundat en förening Pro Rödskog och i oktober blev det klart att vi får ett avtal som ger oss möjligheten att undersöka i hurdant skick huset är. Efter det vet vi vad som måste åtgärdas, säger Matts Dumell, som är styrelsemedlem i Pro Rödskog.

Enligt honom finns det inte i nuläget en kalkyl om vad en renovering av huset kostar. Det gamla skolhusets rumsyta är 340 kvadratmeter. Föreningen har ett tidsbundet avtal med staden för att kunna undersöka skicket på huset och i framtiden hoppas man att staden kunde överlåta förvaltningen och äganderätten av huset till föreningen.

– I planerna finns att huset skulle fungera som ett allaktivitetshus med både eftermiddagsverksamhet. Det här är en vinn-vinn-situation för oss och för staden. Staden behöver inte betala för rivning, el, värme och vatten och vi får ha kvar huset för verksamhet i området, säger Dumell.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning