Förbundet självkritiskt efter rapporteringsmiss

Bild: Olivier Morin

Friidrottsförbundet är självkritiskt efter att en landslagsaktiv har haft tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet, vilket kan ge två års avstängning för dopningsbrott.– Vi måste se över våra rutiner i de här situationerna, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

På torsdagen avslöjade Aftonbladet att en svensk landslagsfriidrottare misstänks för dopningsbrott. Enligt regelverket är tre missade tester och/eller administrativa fel i vistelserapporteringssystemet inom tolv månader ett dopningsbrott.

Den aktuella friidrottaren riskerar därmed två års avstängning om ärendet går till dopningsnämnden.

– Missarna är av administrativ art. Det är inte nödvändigt så att man inte varit vid rätt ställe vid rätt tid utan det kan handla om att man tror att man anmält på ett sätt och sen har systemet inte funkat, men vi går inte in i detaljer, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, till TT.

Ska se över rutinerna

Förbundskapten Karin Torneklint har tidigare kallat systemet för "komplext" och sagt att man hoppas kunna "få bort" några av missarna.

Stefan Olsson säger att systemet är krångligt, men är också självkritisk.

– Klart att vi från förbundets sida måste se över våra rutiner i de här situationerna. Vi tycker att vi har haft rimlig bra kontroll på det, men ändå händer det. Och vi är självkritiska i det arbetet, säger han.

Trots intensivt antidopningsarbete de senaste åren, där vistelserapporteringen är en viktig del, berättar Olsson att en miss inte är helt ovanligt, och att de även varit med om två missar.

– Vi har konstaterat att det ändå inte är jätteenkelt att klara av det på ett rimligt sätt för alla. Ytterst är det ju den aktivas ansvar. Men vi försöker säkerställa att det finns personer runt omkring som kan hjälpa till om den aktiva inte känner sig trygg i det själv. Men det är ju jobb 24-7 året om.

Svar först i mitten av augusti

Än så länge finns en anmälan från Riksidrottsförbundets dopingkommission och förbundet har lämnat in en begäran om omprövning innan fallet eventuellt går till dopningsnämnden, som utdelar eventuellt straff.

Olsson poängterar att det inte finns något åtal ännu.

– Det är otroligt viktigt att säga att just nu är det inte ett dopningsärende. Det kan ju faktiskt vara avskrivet om två timmar. Och den rättsäkerheten måste vi värna och förklara, inte för att negligera situationen.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, säger till Dagens Nyheter att ett beslut lär dröj tills kommissionen har sitt nästa möte i mitten av augusti.

Får tävla

Idrottaren får tävla under utredning och kan därmed vara aktuell för EM i Berlin som inleds den 6 augusti.

– Enligt dopningsreglerna innebär vissa förseelser automatisk avstängning under utredning, och vissa inte. En utövare som står misstänkt för vistelserapporteringsbrott blir inte automatiskt avstängd under utredning, säger Tommy Forsgren, tillförordnad avdelningschef på Svensk Antidoping, till Aftonbladet.

Enligt Forsgren är det då upp till förbundet att bestämma om idrottaren får delta i mästerskap eller tävlingar. Stefan Olsson har tidigare sagt att det inte kommer att bli några sanktioner mot utövaren.

Enligt Aftonbladet är den misstänkta EM-guldmedaljören på 5000 meter, Meraf Bahta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03