Förbundet förklarar kritiserat domslut

Finlands tränare Pasi Mustonen deppade efter att förlorat VM-finalen i ishockey mot USA. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Finlands bortdömda mål i VM-finalen har väckt upprörda känslor. I ett uttalande förklarar nu Internationella ishockeyförbundet beslutet.

Spelare, tränare och publik jublade över det de trodde var målet som skulle ge Finland ett historiskt VM-guld på hemmaplan. Det var 11.30 in i förlängningen som Petra Nieminen hade skjutit pucken i mål och på resultattavlan lös 2–1.

Men målet dömdes bort – efter en tio minuter lång domaröverläggning. Huvuddomaren godkände först målet, men ändrade sig efter videogranskning.

Finalen gick sedan till straffar, där USA var starkast och vann sitt femte raka VM-guld.

Domslutet har blivit omdiskuterat och kritiserat. Internationella hockeyförbundet IIHF valde på måndagen att gå ut med en förklaring till varför målet dömdes bort. I ett uttalande hänvisar de till två paragrafer gällande målvaktsinterference – som båda handlar om att utespelaren inte får ha avsiktlig kontakt med målvakten.

"Efter att ha beaktat dessa två regler beslutade videomåldomaren att målet måste underkännas", skriver IIHF på sin webbplats.

I samband med situation fick USA:s målvakt Alex Rigsby en utvisning för tripping. IIHF förklarar i uttalandet att huvuddomaren tog beslutet om utvisning på isen, och det beslutet kan inte ändras av videodomaren.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54