Förbundet förklarar kritiserat domslut

Finlands tränare Pasi Mustonen deppade efter att förlorat VM-finalen i ishockey mot USA. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Finlands bortdömda mål i VM-finalen har väckt upprörda känslor. I ett uttalande förklarar nu Internationella ishockeyförbundet beslutet.

Spelare, tränare och publik jublade över det de trodde var målet som skulle ge Finland ett historiskt VM-guld på hemmaplan. Det var 11.30 in i förlängningen som Petra Nieminen hade skjutit pucken i mål och på resultattavlan lös 2–1.

Men målet dömdes bort – efter en tio minuter lång domaröverläggning. Huvuddomaren godkände först målet, men ändrade sig efter videogranskning.

Finalen gick sedan till straffar, där USA var starkast och vann sitt femte raka VM-guld.

Domslutet har blivit omdiskuterat och kritiserat. Internationella hockeyförbundet IIHF valde på måndagen att gå ut med en förklaring till varför målet dömdes bort. I ett uttalande hänvisar de till två paragrafer gällande målvaktsinterference – som båda handlar om att utespelaren inte får ha avsiktlig kontakt med målvakten.

"Efter att ha beaktat dessa två regler beslutade videomåldomaren att målet måste underkännas", skriver IIHF på sin webbplats.

I samband med situation fick USA:s målvakt Alex Rigsby en utvisning för tripping. IIHF förklarar i uttalandet att huvuddomaren tog beslutet om utvisning på isen, och det beslutet kan inte ändras av videodomaren.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning