Förbundet borde följa sina egna riktlinjer och inte låta HC Tallinn fortsätta i FM-ligan

Peik Sjöbloms ÅIFK mötte HC Tallinn två gånger i Åbo i helgen. Bild: ÅU / Mats Lundberg

Handbollförbundet borde följa sitt eget exempel och så snabbt som möjligt ta beslutet att HC Tallinn inte fortsätter säsongen i den finländska ligan. Då varje resa mellan Finland och Estland innehåller flera potentiella exponeringssituationer borde beslutet vara lätt att ta.

HC Tallinns medverkan i den herrligan i handboll fortsätter väcka diskussion. Efter att GrIFK i helgen meddelade att man inte tänker spela mot det estniska laget går nu Cocks ordförande och starke man Jari Viita ut och riktar skarp kritik mot Grankullalagets beslut.

Handbollförbundet funderar samtidigt febrilt på hur man ska agera i situationen.

• Läs också: GrIFK vägrar spela mot HC Tallinn – förbundet hotar med sanktioner

Samtidigt som förbundet sitter i en rätt obekväm sits i kläm mellan tre parter finns lösningen på deras dilemma i den egna skrivbordslådan.

Utan att inse att man själva sitter på lösningen kan situationen verka knepig:

Å ena sidan förstår man på förbundet säkert Grankullalagets oro och beslut i situationen. Samtidigt måste förbundet bestraffa GrIFK eftersom det inte fanns några officiella giltiga orsaker att inte spela matchen.

Å andra sidan måste förbundet förhålla sig till Viitas uttalanden utan att trampa Cocksbossen på tårna. Viita har gjort oerhört mycket gott för finländsk handboll och han har stort inflytande och stor makt inom sporten.

Å tredje sidan måste förbundet, med hjälp av myndigheterna, ta ställning till är om HC Tallinns medverkan i FM-ligan är nödvändigt och om det medför onödiga hälsorisker för spelarna i serien.

Med tanke på att varje resa, också om det bara handlar om en kort resa mellan Finland och Estland, utgör flera potentiella smittoexponeringssituationer är det tveksamt om HC Tallinns medverkan i den finländska ligan går att motivera eller försvara.

Ett idrottsligt experiment där ett utländskt lag deltar i den inhemska serien utan att delta i slutspelet känns inte som en nödvändig sak då myndigheterna uppmanar folk att stanna hem, undvika onödiga resor, då bland annat presidentens självständighetsmottagning ställs in, då flera idrottares flyttar till utländska klubbar skjuts fram och då tävlingar och turneringar inhiberas i både i Finland och internationellt.

• Läs också: Nya reserestriktioner från och med måndag – oklart om HC Tallinn kan fortsätta spela i FM-ligan

Om HC Tallinn får fortsätta i FM-ligan sänder förbundet rätt blandade signaler. Att man samtidigt tillåter resor mellan Estland och Finland för att spela FM-ligamatcher medan det egna damlandslaget inte fick samlas för gemensamt läger med hänvisning till coronaviruset väcker en hel del frågor.

Damlandslagets läger den här veckan sker delat mellan Kristianstad i Sverige och Kisakallio i Finland. De spelare som till vardags spelar i Sverige samlas i Kristianstad medan spelarna i den inhemska ligan träffas och tränar i Lojo. Det här uttryckligen på grund av de restriktioner som var i kraft i trafiken mellan Finland och Sverige då beslutet togs. Det är samma restriktioner som i dag är i kraft i trafiken mellan Finland och Estland.

Det här borde vara ett väldigt enkelt beslut då man redan har ett prejudikat från den egna grenen från början av september.

Förbundets och klubbarnas viktigaste uppgift är att skydda sina spelare. Om man kan skapa en tryggare och säkrare miljö för spelarna genom att tacka HC Tallinn för sitt korta besök i ligan och önska dem välkomna åter då coronapandemin är över måste man göra det.

Det skulle både i hälsans och i konsekvensens namn vara bäst att förbundet snabbast möjligt meddelar att HC Tallinns tid i ligan är över för den här gången.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning