Förbund vill att hälsovårdare ska vaccinera mot covid-19

Hälsovårdarförbundet oroas över snabbutbildningen av vaccinerare. Arkivbild. Bild: Jeanette Östman/SPT

Hälsovårdarförbundet oroar sig för vaccinutbildning med snabb tidtabell för att massvaccinera befolkningen mot covid-19.

Hälsovårdarförbundet oroar sig över att man inom kommunerna snabbutbildar vårdpersonal utan vaccineringslicens för att snabbare kunna vaccinera invånarna, när man för fram att hälsovårdarna de facto är de mest yrkeskunniga att vaccinera.

"Det finns en risk att kunskapsnivån förblir låg efter en snabbutbildning och det kan till och med utgöra risker för patientsäkerheten", säger Hälsovårdarförbundets ordförande Tiina Mäenpää.

Enligt henne har kommuner troligen tagit till dessa snabbåtgärder på grund av att de förebyggande tjänsterna som rådgivningen och skolhälsovården måste fungera trots coronapandemin. De hälsovårdare som jobbar inom dessa områden är de som är kommunernas experter på vaccinering.

"Hälsovårdarna har varit vaccinationsexperter i det här landet i flera decennier. Det är svårt att förstå att man inte använder sig av den här informationen i kommunerna och samkommunerna", säger Mäenpää.

Mäenpää tror att det är fullt möjligt att lägga om arbetslistor med insatser av chefer, så att coronavaccineringen inte belastar barns, ungas och familjers förebyggande tjänster inom kommunerna.

Enligt förbundet har personer som ger vaccinationer ett stort ansvar. Brister i vaccineringskunskap kan på lång sikt påverka vaccinationstäckningen. Om patienterna inte får rätt slags information om vaccinering och vacciner finns det till och med risk att vaccinmotståndet stiger.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning