Förbuds- och förmyndarpolitiken måste upphöra snarast

Bild: Wilfred Hildonen

Detta postmodernistiska synsätt där man avstår ett individuellt ansvar, och i detta fall att man gör sig själv till ett offer för den ”hemska snusindustrin”, är helt absurt.

Det gläder mig att Kurt Lindholm (insändare i HBL 14.7, red. ) läst min insändare flera gånger, angående Finlands ställning i EU och att vi måste ställa större krav på unionen och inte hela tiden vika oss. Dock dröjer det inte länge förrän han går till personangrepp och härskartekniker – för att sedan totalt missa poängen.

Ja, om den svenska tobaksindustrin skulle betala mig för mina åsikter skulle jag inte tveka en sekund på att ta emot understödet, men tyvärr betalar de mig inte. Nej, bara för att någon inte instämmer med en är de inte "högerpopulister". Det är lätt att slå på det märket för att försöka plocka poäng, men eftersom Lindholm läst min insändare flera gånger kliar jag mig själv på hjässan extra mycket med hur han kom till den slutsatsen. Däremot har han helt rätt, jag är extremt marknadsliberal och tillskriver nyliberalism som min politiska ideologi – politiker och staten ska sätta sig i så lite som möjligt i människors angelägenheter.

Lindholm förespråkar att industrin som producerar snuset ska betala sjukhusräkningarna för de individer som väljer att snusa. Då frågar jag: Var är det egna ansvaret? Detta postmodernistiska synsätt där man avstår ett individuellt ansvar, och i detta fall att man gör sig själv till ett offer för den "hemska snusindustrin", är helt absurt. Industrin tvingar inte dig göra någonting. Du och jag är fullvuxna människor som kan ta våra egna beslut och bära vårt eget ansvar. Väljer du att snusa så är det din ensak att göra det, du får väga för- och nackdelar, och sedan givetvis ta konsekvenserna för det. Eftersom du är fullvuxen och kan ta dina egna beslut utan att staten måste hålla dig i handen hela tiden. Mentaliteten att allting alltid är någon annans fel är bara barnslig och rent utsagt barock.

Vidare hävdar Lindholm att jag vill plocka "russin ur bullen". Jag vill att Finland ska stå på sig. Jag förespråkar det mellanstatliga EU, samarbete mellan självständiga nationer som bedriver handel, kunskapsutbyten och internationell forskning. Det är så vi blir bättre, och alla EU-länder vinner. Däremot stöder jag inte att Brysselpolitiker ska sitta och bestämma vad som är bäst för andra länders folk. Makten i en demokrati ska alltid finnas så nära folket som möjligt, och prioriteten ska vara den individuella friheten och rätten att själv få bestämma – inte en expansiv förbud- och förmyndarpolitik baserad på ohållbara argument.

Ingenting väger mera än friheten – friheten att studera vad man vill, älska vem man vill, jobba med vad man vill, yttrandefriheten, deltagande i den fria marknaden och så vidare. Det inneboende värdet i frihet är vad som tillskriver livet mening och gör att man kan förverkliga sig själv. En sådan frihet är också individens rätt att själv välja vad denne stoppar i sin kropp. Att EU i stället väljer att behandla ett helt folk som missbrukare är beklagligt, speciellt när all statistik pekar på att snus är mindre farligt än rökning, att fler rökare tar till snus än icke-rökare och att de länder med minst cancerrelaterade fall ofta tillskrivet tobaksprodukter är både Sverige och Norge, där snus är den främsta formen av nikotinprodukt. Jag vill hävda att priset för att bekämpa snuset är otaligt mycket högre än priset på sjukhusräkningar snusare kan få, så argumentationen kring att folkhälsan skulle försämras håller inte.

Skattepengar går åt till att bekämpa den svarta snusmarknaden. Det är kontraproduktivt på flera nivåer och ett rejält slag under bältet för det finska folket. En förmyndarpolitik som jagar snusförsäljare som om de vore toppkriminella råder, medan faktiska kriminella ligor från Ryssland och Estland får utrymme i Finland med sin verkliga kriminella verksamhet när det finns en tydlig efterfrågan på snus som för dem hit.

Vilka argument talar då för det rådande system vi har i dag? Jag hittar inga sådana argument, varken moraliska, ekonomiska eller filosofiska.

Theo Herold Uppsala, Sverige

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00