Förbud mot burka i Danmark gäller också lösskägg – kan ge fängelse

En demonstrant bar niqab i Wien i höstas under en demonstration mot den österrikiska nya lagen mot att täcka ansiktet i det offentliga rummet. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Det kan bli straffbart att bära lösskägg, ansiktsmask eller hjälm på offentliga platser i Danmark. Det är följden av det förbud mot burka och niqab som den danska regeringen utarbetar. Straffet kan bli upp till tre månader fängelse.

STOCKHOLM Dansk Folkeparti har länge velat ha ett förbud mot burka och niqab i Danmark. I höstas blev det klart att den danska högerregeringen stödjer det senaste förslaget, efter att populistpartiet modifierat det.

Justitieministeriet har nu gjort ett utkast till lagförslag som Danmarks radio har tagit del av.

"Det kan bli besvärligt att ta sig till och från rollspel med sin riddarhjälm på huvudet, vara kinesisk turist i Köpenhamn med mask för munnen eller går runt med lösskägg som täcker ansiktet", skriver DR.

De omfattas nämligen av det som kallas maskering i det offentliga rummet som döljer ansiktet, enligt lagförslaget. I det räknas bland annat hattar, hjälmar, lösskägg, halsdukar och masker upp.

Straffet föreslås vara böter på 1 000 danska kronor, 134 euro, eller fängelse i upp till tre månader.

I praktiken blir det upp till polisen av avgöra om klädseln täcker för stor del av ansiktet. Avgörande är, enligt DR, om personens ansiktsuttryck går att läsa.

Kan man påvisa en orsak till att man täcker ansiktet, som vid köld, kan man undgå straff. Det ska också gå att vara utklädd till jultomte.

Burka, niqab och heltäckande huva är i alla fall entydigt förbjudna enligt lagförslaget.

Utkastet väcker en hel del diskussion och får kritik också i regeringsledet. Borgerliga Venstres finansordförande Jacob Jensen kallar lagförslaget "galet" och "symbolpolitik", men kommer ändå att rösta för det i enlighet med partiets beslut.

– När man så tycker att det är ett kvinnoförtryckande plagg (burkan), som jag tror att alla anser, så förundrar det mig lite att man är ute efter att straffa dem som blir så förtryckta, alltså kvinnan som blir påtvingad det här plagget, säger han till Politiken.

Enligt en undersökning som presenterades i september är 62 procent av danskarna för ett förbud mot heltäckande klädsel niqab och burka.

Det är inte klart hur många i Danmark som bär burka. En rapport 2010 visade att det handlar om 150–200 personer – de flesta av dem hade då niqab och bara ett fåtal burka, som har nät framför ögonen, skriver DR.

Artikeln publicerades ursprungligen 25.1.2018.

Det finns en majoritet för ett burka- och niqabförbud i det danska Folketinget. Lagförslaget som läckt ut får ändå kritik. Bild: Julius Fekete

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning