Förbud av fyrverkerier för konsumenter behandlas i riksdagen

Enbart för proffs? Ett medborgarinitiativ vill att enbart professionella pyrotekniker ska få hantera och köpa fyrverkeripjäser. Bild: Lehtikuva/Eija Kontio

Medborgarinitiativet som vill förbjuda privatpersoners bruk av fyrverkeripjäser har samlat över 50 000 underskrifter. Det innebär att riksdagen ska behandla det.

Det är femton hälso- och djurskyddsorganisationer som står bakom medborgarinitiativet som startades i början av december. På lördagsmorgonen hade det samlat över 50 000 underskrifter vilket behövs för att riksdagen ska behandla det.

I initiativet föreslås att enbart proffesionella pyrotekniker ska få skjuta och hantera fyrverkeripjäser. Motiveringen är bland annat ögonskador och bränder till följd av fyrverkerier, samt den stress som de leder till hos djur. Organisationerna lyfter också fram miljöaspekter.

I Sverige krävs från juni 2019 ett särskilt tillstånd för dem som vill köpa raketer på pinne, enligt Aftonbladet.

Läs mer: I dag börjar försäljningen av fyrverkerier – medborgarinitiativ vill ha förbud

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning