Förbryllande fräschör

Teaterhögskolans slutarbeten är alltid spännande att se, tycker HBL:s recensent.

SCEN

A life – Nomadic melodrama. Arbetsgrupp: Jenni-Elina von Bagh, Ingvill Fossheim, Ville Kabrell, Outi Markkula, Virpi Nieminen, Johannes Purovaara, Hanna Raiskinmäki, Elli Salo, Otto Sandqvist, Luca Sirviö, Jussi Suomalainen. Teaterhögskolan / Kallio Stage 23.11.

Det säger en hel del, att arbetsgruppen för verket A life – Nomadic melodrama inte redogör för arbetsfördelningen på något sätt. Vem är koreograf? Vem står för det visuella? Alla bitar smälter samman i en helhet, och de gör det på ett väldigt lyckat sätt. För Jenni-Elina von Bagh och Ingvill Fossheim utgör projektet slutpunkten på magisterexamen vid Konstuniversitetets Teaterhögskola respektive Aalto ARTS.

Som så ofta är det alltid spännande att se Teaterhögskolans slutarbeten, man vet aldrig riktigt vad som väntar. Denna gång stiger man in i en tropisk värld, där tre människor på scen agerar – talar, rör sig, dansar, men framför allt är närvarande. Replikerna är som hämtade ur diverse amerikanska filmer, medan stämningen är rätt dystopisk. Publiken omger artisterna från alla sidor, så scenen känns inte som en scen utan som om man för en stund blir delaktig av en situation, en stund i deras liv. Alla föremål som är utspridda över golvet spelar sina egna roller i helheten, men delvis slumpmässigt. Ibland fattar aktören tag i ett bananskal, ibland i ett marmoransikte.

Stämningen griper åskådaren på ett ganska fascinerande sätt. Agerandet är på sätt och vis absurt, men samtidigt djupt mänskligt. "Alla dessa ögonblick som kom och gick, inte visste jag att det var livet". Att skildra livet kan vara mycket stort och mycket detaljerat samtidigt. Mot slutet lättar stämningen och närmar sig musikalestetik, med glimten i ögat.

Slutarbetet för konstnärer är i bästa fall som en sandlåda, där man för en gångs skull har resurser till sitt förfogande och inte nödvändigtvis behöver anpassa sig till någon färdig box eller leva upp till några förväntningar från samhället. A life lyckas utmärkt bra som helhetskonstverk, återstår att se vilka i arbetsgruppen som fortsätter i liknande tankegångar, för jag ser gärna något liknande igen.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning