Förbjudet att Go i land

Virtuella ställen i Pokémon Go finns ibland på privata områden. En konsekvens av spelets succé är att spelare tar sig in på privata områden, stör ägaren och orsakar skada.

Det är perfekt väder för att vara ute på sjön. En motorbåt kör genom det smala Tempelsundet i Nokkala i Esbo. Båtföraren lyfter sin telefon och tar ett fotografi av det ståtliga Poseidontemplet på stranden.

– Leden är på varma sommardagar lika full som Alexandersgatan, säger Barbro Allardt Ljunggren.

"När jag var liten fick vi många nyfikna besökare. Min pappa Erik Allardt brukade jobba i templet" säger Barbro Allardt Ljunggren. Bild: Cata Portin

Hennes far äger templet, några hus och två och en halv hektar land på Stora Kalvholmen. Resten av ön ägs av Esbo stad och är ett friluftsområde.

– Vi har länge haft problem med att folk kommer in på vår tomt. En gång satt en familj och åt picknick bakom templet.

Allardt Ljunggren är orolig för att folkmängderna kommer att öka. Vid templet finns ett gym i Pokémon Go, ett mobilspel som går ut på att man går runt i den riktiga världen och fångar så kallade pokémoner.

– Ännu har vi inte stött på några som har kommit hit för att spela. Men det är oerhört att templet på vår privata mark har gjorts till ett gym i spelet och att man lockar spelare hit!

I Pokémon Go ska spelarna leta upp gym och där slåss med sina pokémoner mot andra pokémoner. För att göra det måste man vara ett tiotal meter ifrån stället där gymmet finns i den riktiga världen. I det här fallet på Allardt Ljunggrens gård.

Gymmen i spelet skapas genom att spelare anmäler platser till Niantic, spelets utvecklare. Monument, butiker och arkitektoniskt vackra ställen är ställen som kan anmälas. I gymmets beskrivning i spelet står att templet är en lyxig bastu på ön och att man kommer dit med en förbindelsefärja.

– Det stämmer inte alls. Det är ett tempel byggdes enligt grekiska förlagor till min farmors far Ivar A. Heikel av hans svärföräldrar 1897.

Falsk information. En lyxig bastu kallas templet i gymmets beskrivning i Pokémon Go. Templet är inte en bastu. Bild: Skärmdump

Heikel var professor i grekisk litteratur. I det forna Grekland var det vanligt med liknande tempel på uddar.

Allardt Ljunggren har skickat flera mejl till Niantic och begärt att få gymmet borttaget. Ännu har hon inte fått något svar. Pokémon Go har blivit en stor succé de senaste veckorna, och användarmängderna har varit över alla förväntningar. HBL lyckades inte nå Niantic för en kommentar.

Kan vara olagligt

Enligt allemansrätten i Finland är det tillåtet att röra sig på privat mark så länge man inte orsakar någon skada. Det kan ändå bli fråga om hemfridsbrott ifall man går in på någon annans gårdsplan. Templet ligger delvis i en gråzon – sidobyggnader är inte nödvändigtvis hemfridsskyddade ifall de inte ligger direkt kopplade till gårdsplanen eller ifall de är inhägnade. Men om stora folkskaror kommer till platsen för att spela kommer det givetvis att störa Allardt Ljunggrens familj och orsaka skada på området, vilket är olagligt.

Problem har också på annat håll uppkommit då Pokémon Gos ställen funnits på privat område. I förra veckan meddelade Arctia, ett företag som äger isbrytare, att Pokémon Go-spelare tagit sig in på deras privata hamnområde för att komma till ett ställe i spelet. Arctia säger att man kommer åt ställena från andra sidan staketet.

Det finns flera andra ställen i Pokémon Go på Stora Kalvholmen. Bland annat finns det ett gym till vid restaurangen Gula villan.

– Några gäster spelade vid gymmet förra helgen, då vi hade ett bröllop här, säger Nikola Tomevski.

Annars har gymmet inte märkts.

Janne Juntunen, 8 år, och hans syster Janina Juntunen, 10, spelar Pokémon en bit ifrån.

– Vi har besegrat många gym. Vi besökte också de andra ställena som finns på ön! säger Janne.

De har inte varit till gymmet vid templet och vet inte att det är på privat mark.

– Vi går nog inte dit om det är privat mark, säger Janina.

"Vi har besegrat många gym" säger Janne Juntunen (till höger). Han brukar spela Pokémon Go tillsammans med sin syster Janina. Bild: Cata Portin

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03