Förbjud studentflaken!

Bild: Mostphotos

Skolavslutningstider betyder också åbäket med lastbilsflak och fulla gymnasister. För när man tänker efter, vad är det egentligen de firar? När gav en gymnasieexamen en rätt att skvätta cider på sina medtrafikanter?

Jag har aldrig förstått grejen med studentflak. Ett gäng dyngraka tonåringar som sprutar öl på varandra och hoppar upp och ner till urusel dunka dunka-musik. Och det på ett lastbilsflak som glider fram i gåtakt genom stan och proppar upp all annan trafik. Nä, förbjud skiten!

Jamen, säger folk. Kan du inte glädjas med ungdomarna som genomlidit tre år av prövande studier och nu äntligen ska få testa sina vingar som vuxna individer? Det är väl dem väl förunnat att få kasta loss lite nu när sommaren precis står för dörren.

Prövande studier? Kom tillbaka efter tio år av universitetshelvete och lika många år av arbetslöshet. Jag borde få ett lastbilsflak med ballonger och soundsystem bara för att ha överlevt min senaste separation. Vi är många skattebetalande medelålders småbarnsföräldrar som gärna skulle dricka öl i en kortege och ta emot folkets hyllningar.

När jag tog studenten från Östra Real i början av 1990-talet väntade en trög arbetsmarknad och djup finanskris. Dåvarande statsminister Carl Bildt hade låtit kronan flyta och räntan steg till 500 procent. Enda alternativet var fortsatta studier på universitet. För de gymnasister som tar studenten i dag är högskolestudier det enda egentliga valet om de vill få vettiga löner och ett värdigt liv. Detta trots att svensk ekonomi 2018 är stark och det råder arbetskraftsbrist inom flera yrkesgrupper.

Dock är det inte alla som kommer att kliva upp på studentflaket nu i maj. Närmare en tredjedel av alla gymnasiestudenter hoppar av studierna eller klarar inte av att ta betyg, enligt statistik från Lärarnas riksförbund. Möjligheterna till examen beror på mycket på ens bakgrund. Endast 35 procent av eleverna med föräldrar som saknar gymnasial utbildning tar studenten. Bland de nyinvandrade tar tolv procent av eleverna studenten.

Mycket har skett sedan nittiotalet inom svensk skola. Friskolereformen gjorde det fria valet till kung, men ledde också till segregation och betygsinflation. Nya pedagogiska idéer har slagit rot bland lärarkåren på både gott och ont. När jag gick i skolan var det vissa elever som dagligen doppades i toaletten och fick utstå slag och verbala påhopp. I dag har mobbningen minskat men samtidigt hoppat in på sociala medier. Tillhör du en sexuell minoritet är det förmodligen lättare i dag att kunna visa vem du är även i skolan. På min tid skrek man bögjävel till precis alla förutom till gymnastikläraren som var gammal fallskärmsjägare.

Dessutom har gränsen för när man betraktas som vuxen glidit upp i åldrarna. Kan det vara 35 år i dag? De flesta 20-plussare bor hemma eller är mer eller mindre ekonomiskt beroende av sina föräldrar. Det är inte så konstigt. Studierna tar längre tid, man tar sabbatsår och åker på yogaretreat för att finna sig själv, eller spelar Playstation i några år för att vila upp sig från gymnasiet.

Om det är några som ska upp på flaken för att stöttas är det alla ungdomar som inte tagit examen. Speciellt de som varken pluggar eller jobbar utan har fastnat i ett limbo utan framtidshopp.

Nä, förbjud studentflaken. Det säger jag inte bara av bitterhet för att jag själv aldrig fick åka på ett. Vad folk har missat när de ser de päronciderblöta gymnasisterna är att det inte är några glädjetårar de bevittnar – det är ren skär ångest inför insikten att nu väntar ytterligare ett decennium av plugg och förlängd pubertet innan de äntligen blir vuxna.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning