Förbjud mig, tack

Bild: Mostphotos

Det första konkreta tecknet jag minns på att Finland gått med i EU var att rökvagnarna 1995 försvann från fjärrtågen. Samtidigt skulle arbetsplatser också bli rökfria, men ännu i slutet av 90-talet bolmade vi sturskt på professorsrummet vid filosofiska institutionen i Forsthuset.

År 2000 infördes rökfria zoner på kaféer och restauranger, och den sista maj 2007 minns jag hur alla satt inne på Bar 9 och sög i sig cigaretter för allt vad lungorna tålde, tills klockan slog midnatt och det "drakoniska" totalförbudet trädde i kraft.

Nåja, inte totalt. Större etablissemang kunde fortfarande tillåta rökning i avgränsade utrymmen. Många visste att slutet på inomhusrökningen skulle innebära också slutet på restaurangkulturen i Finland, och själv ifrågasatte jag det demokratiska i att en "tandläkare från Ijo" kunde förbjuda helsingforsare att röka på sitt lokalhak – det var Centerns Liisa Hyssälä som då var social- och hälsovårdsminister. (Beslutet hade ändå fattats redan under föregångaren Tuula Haatainens (SDP) tid.)

I dag är det knappt någon som ifrågasätter att man tar sina cigaretter ut på gatan och lämnar sin icke-rökande vän att underhålla sig med telefonen i baren. Det är knappt någon som röker inomhus hemma heller, och snart har vi fajter om balkongrökning att se fram emot. Som rökarna kommer att förlora.

Frihetskänslan och Marlboro Man-imagen hos cigarettrökning bleknar och ersätts alltmer av insikten att man som rökare faktiskt stinker, att det inte skulle behöva vara så tungt att andas i trappor och att den där femman man lättvindigt sätter på ett ciggpaket under bara en månad kan växa till ett tresiffrigt tal.

Jag hoppas – och tror – att jag tillhör de sista tobaksrökande generationerna i Finland. Jag önskar det inte skulle behöva ske via integritetskränkande förbud, utan genom eget sunt förnuft och social hänsyn. Men som alla nikotinslavar vet, är det faktiskt lättare att låta bli ciggen när man helt enkelt inte får tända på.

Janne Strang Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning